Люди постійно відвідують лише 25 місць

Люди постійно відвідують лише 25 місць
Поширити в соціальних мережах:

Кількість місць, які людина відвідує протягом певного періоду часу, не перевищує 25. Такі дані можуть бути використані для поліпшення транспортних систем у містах, вважають вчені.

Люди дійсно є заручниками своїх звичок. Група дослідників Лондонського університету спільно з професором університету Данії та дослідницькою групою від Sony Mobile Communications виявили, що ми регулярно відвідуємо 25 місць, хоча наші 25 місці часто змінюються з плином часу.

Вперше науковці помітили цей ефект у студентів, але подальші дослідження виявили, що це стосується всіх, незалежно від віку.

Про це повідомляє Dailymail.

Результати дослідження під назвою "Докази збереженої кількості в мобільності людини", опубліковані в Nature Human Behavior. Дослідження базується на аналізі маршрутів 40 000 людей з усього світу.

"Ми вперше проаналізували маршрути приблизно 1000 студентів", – повідомила доктор Лаура Алессандретті. – Дані показали, що студенти повернулися в обмежену кількість місць, навіть якщо місця змінювалися з плином часу".

Вчені очікували побачити різницю, розширивши кількість учасників проекту. Але вивчення маршрутів 40 тисяч людей з усього світу дало той самий результат, і це стало несподіванкою.

Найщасливіші люди живуть у великих містах

Дослідження показало, що кількість місць, які людина відвідує протягом певного періоду часу, таких як бари, тренажерні зали, ресторани та офіси, не перевищує 25. Однак люди постійно досліджують нові місця. Вони переїжджають в новий будинок, знаходять новий улюблений ресторан або бар, починають відвідувати інший тренажерний зал. Проте якщо до списку додається нове місце, одне зі старих місць зникає, переконані дослідники.

"Люди постійно балансують між цікавістю та лінощами, – переконаний доктор Барончеллі. – Ми хочемо відкривати нові місця, але також хочемо використовувати старі, які нам подобаються, наприклад, ресторан або тренажерний зал. Ми знаходимо і залишаємо місця постійно. Ця динаміка дає несподіваний результат: ми відвідуємо фіксовану кількість місць – і це зовсім не через брак часу".

Вчені знайшли докази того, що це може бути пов'язано з іншими обмеженнями нашого життя, такими як кількість активних соціальних взаємодій, які ми можемо підтримувати в нашому житті. Це пов’язано з результатами дослідження антрополога Робіна Данбара, який продемонстрував, що існує межа того, скільки у людини може бути друзів. 

В липні українців вразить літній зорепад

А робота доктора Барончеллі показала, що у тих, хто має тенденцію відвідувати багато місця, також, ймовірно, буде багато друзів.

"Наші дослідження встановили перший формальний зв'язок між вивченням мобільності і соціального пізнання людини. Це допоможе нам краще спроектувати громадські місця, а також поліпшити транспортні системи, а також сприяти створенню більш стійкого та здорового міського середовища для всіх нас", – вважає доктор Андреа Барончеллі.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Європейське минуле Донецька: ким був британський засновник міста, який змінив історію Донбасу
Європейське минуле Донецька: ким був британський засновник міста, який змінив історію Донбасу

Унікальні документи про нього і історію нашого міста зберігає архів Уельсу…

Загадковий диск під льодом Антарктиди: магнітна аномалія, яка ледь не знищила супутники НАСА
Загадковий диск під льодом Антарктиди: магнітна аномалія, яка ледь не знищила супутники НАСА

Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…

Заморожена людина з печери: тіло з Аппалачської стежки ідентифікували через 47 років завдяки сучасним технологіям
Мумія з Альп подорожувала в часі? Знайденні артефакти з муміфікованим тілом чоловіка шокували вчених
Забутий світ плейстоценової епохи: чим харчувалися і як полювали люди 13 000 років тому?
Забутий світ плейстоценової епохи: чим харчувалися і як полювали люди 13 000 років тому?

Важливим відкриттям є сліди тваринних білків, знайдені на інструментах…

Отруєні окупанти: українські дівчата-спецагентки принесли смертоносну вечерю, вбивши 24 солдати
Читати більше