Лівонія, Чечня, Афганістан, Японія та Крим: п’ять найвідоміших поразок росії у розпочатих нею війнах

Лівонія, Чечня, Афганістан, Японія та Крим: п’ять найвідоміших поразок росії у розпочатих нею війнах
Поширити в соціальних мережах:

Росія – країна, яка не може без війн, кровопролиття та терору…

Історія рф просякнута кров’ю. Є 197 воєн та збройних конфліктів, а також – 33 поразки, які росія визнає. Суспільне разом з істориками проаналізувало п’ять найвідоміших з них: Лівонська, Перша чеченська, Афганська, Російсько-японська та Кримська.

Лівонська війна

  • Відбулася: у XVI столітті за контроль над Лівонією — територією нинішніх Латвії та Естонії.
  • Тривала: 25 років.
  • Офіційна мета: вихід Московського царства до портів Балтійського моря.
  • Реальна мета: позбутися величезної економічної накрутки за товари, які йшли морем, аби московські аристократи отримували свої засоби розкоші.

«Основними наслідками поразки Московського царства стала втрата величезних фінансів та ресурсів, які задіяв Іван Грозний. Під час цієї війни він потрапляє в залежність від сусідів, зокрема Кримського ханства, яке починає відтягувати ресурси. Для Московського царства це була виснажлива кампанія, яке не давала можливості Івану Грозному розгортати інші фронти, наприклад, на території Великого князівства Литовського. Московське князівство захопило низку міст, які вони мали повертати. І це було ганебне явище», - розповів історик Олександр Алфьоров.

За чверть століття після розв’язання Лівонської війни позиції Московського царства серед західних і північних країн послабилися, каже історик:

«Коли європейці побачили московську армію в дії, їм стало зрозуміло, чим вона є насправді. Тоді починається друк гравюр із зображенням того, яку війну веде Москва. Одна з цих гравюр широковідома: на ній зображені прив’язані до дерева оголені зґвалтовані жінки, в яких стріляють з луків московські війська, а під цими жінками лежать померлі немовлята. Це було відкриттям для Європи».

Перша чеченська війна

  • Відбулася: 1994-1996 рр
  • Тривала: 2 роки
  • Офіційна мета: відновлення конституційної законності та правопорядку на території Чеченської Республіки
  • Реальна мета: долучити Чечню до оновленої «демократичної» російської федерації.

Не називалася війною, росія намагалися представити протистояння як «внутрішньополітичну російську справу». Указ про напад Борис Єльцин підписав 30 листопада 1994 року – за день до вторгнення на територію республіки.

«Чеченці перемогли російську армію в Першій чеченській війні в силу того, що на території Чечні було чимало складів зброї. 1991 року вона перейшла під контроль чеченців. Вони були озброєні так само, як і російська армія, яка 1 січня 1995 року, спробувала взяти Грозний. Битва за нього тривала майже три місяці. Чеченські захисники відстоювали кожен будинок і вулицю. Росіянам так і не вдалося встановити контроль над територією попри масовані бомбардування та придушити повстанський рух у горах. Федеральні війська були вимушені покинути територію республіки, а у Кремлі почали шукати вихід із конфлікту», — каже історик Андрій Мартинов.

Афганська війна

  • Відбулася: 1979-1989
  • Тривала: 10 років
  • Офіційна мета: миротворча місія
  • Реальна мета: замінити прокомуністичного очільника Афганістану Хафізуллу Аміна на ще більш зручного для себе – Кармаля Бабрака

«Впродовж 10 років війни СРСР так і не вдалося встановити контроль над стратегічно важливою Панджшерською ущелиною. Крім того, кожен афганський чоловік - воїн та партизан. Афганці з малих літ навчені поводитися зі зброєю, тому радянські війська могли отримати кулі у спину. Цей специфічний момент радянське керівництво не врахувало. Тому 15 лютого 1989 року радянські війська вийшли з Афганістану, завдавши крім людських втрат ще й суттєвих фінансових та іміджевих», - каже історик Андрій Мартинов.

Радянсько-афганська війна стала не лише політичною поразкою радянського керівництва, а й виявилася одним із факторів, що призвели до розпаду СРСР, говорить історик.

Російсько-японська війна

  • Відбулася: 1904-1905 роки
  • Тривала: 1 рік
  • Офіційна мета: війна за Маньчжурію та Корею
  • Реальна мета: геополітичний вплив на Далекому Сході

«Російська імперія думала, що Японія — слабка держава. Виявилося, все не так. Японії надавали допомогу, ніхто не хотів розширення російського впливу на ці території. Тож об'єдналися інтереси — не дозволити росії заволодіти Маньчжурією на Далекому Сході. У серпні 1905 року за посередництва США сторони підписали Портсмутський мирний договір. Росія втратила військові бази у Порт-Артурі та Дальньому (порти в Китаї на Жовтому морі, - ред.), південну частину острова Сахалін, вивела війська з Маньчжурії та визнала Корею зоною інтересів Японії», - говорить воєнний історик, доцент Національного університету оборони імені Черняховського Ростислав Пилявець.

Кримська війна (Східна війна за панування на Близькому Сході та Балканах)

  • Відбулася: 1853-56 рр
  • Тривала: 3 роки
  • Офіційна та реальна мета: питання контролю над християнськими святинями у Палестині, що належали Османській імперії, зокрема, кому вони будуть належати – католикам чи православним. Сторону православного світу тоді відстоювала росія.

«Цю війну вважають одним із наймасштабніших збройних конфліктів ХІХ ст., що значною мірою визначив майбутню долю Європи. Але в російській історіографії применшують її значення, називаючи Кримською війною. Тоді як у світових історичних джерелах вона більш відома як Східна війна за панування на Близькому Сході та Балканах, де росії довелося мати справу з арміями Великої Британії, Франції та Сардинського королівства – найсильнішої на той час італійської держави, що підтримували Османську імперію», - розповів історик Ростислав Пилявець.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС

Про зруйновану Каховську ГЕС, яка утримувала одне з найбільших водосховищ Європи…

Загадкове зникнення екіпажу судна «Марія Целеста» понад століття тому: нова теорія розвитку подій
Закуповували зерновози та суховантажі: росія ще з 2021 року готувалася до викрадення українського зерна
Закуповували зерновози та суховантажі: росія ще з 2021 року готувалася до викрадення українського зерна

Але, на відміну від 30-х-40-х років 20 століття, кремлю не вдалося приховати свої злочини…

Читати більше