Лисий та темношкірий Етці: нові дослідження ДНК показали, якою насправді була 3000-річна Крижана людина

Лисий та темношкірий Етці: нові дослідження ДНК показали, якою насправді була 3000-річна Крижана людина
Поширити в соціальних мережах:

Стародавня мумія була знайдена ще 1991 року в Альпах…

Захоплюючі новини потрясли науковий світ: нові аналізи ДНК знаменитої мумії льодовикового чоловіка Етці відкрили несподівані деталі його походження та зовнішності. Виявилося, що Етці мав темну шкіру, був майже лисим і походив з Анатолії, що значно відрізняється від попередніх уявлень, пише видання arkeonews.

Етці, відомий як Крижана людина, був знайдений 19 вересня 1991 року німецьким туристом Гельмутом Сімоном на льодовику в тірольських Ецтальських Альпах. Завдяки холодному клімату його тіло збереглося неймовірно добре. На момент своєї смерті, яка настала близько 3 300 року до нашої ери, Етці було від 35 до 40 років. Його зріст становив 1,57 метра, а вага близько 50 кілограмів.

Протягом тридцяти років після його відкриття Етці служив важливим джерелом знань для істориків та антропологів. Його обладунки, зброя та залишки одягу дали цінні підказки про життя на межі неоліту та бронзової доби.

Але нове дослідження, опубліковане в журналі Cell Genomics, перегортає сторінку в історії. Згідно з дослідженням, генетичний склад Етці більше пов'язаний з ранніми анатолійськими фермерами, ніж з іншими європейцями його епохи. Це підтверджує, що його предки могли прийти безпосередньо з Анатолії, не змішуючись із східноєвропейськими племенами.

длл

Крім того, генетичний аналіз показав, що шкіра Етці була темнішою, ніж вважалося раніше. Це відкриття кардинально змінює уявлення про зовнішність ранніх європейців, адже до цього передбачалося, що Етці був світлошкірим. Натомість, його справжня шкіра, ймовірно, мала теплий, оливковий відтінок, який зберігся навіть після тисячоліть, проведених у льодовику.

Іншим несподіваним фактом стало відкриття того, що Етці був майже лисим. Вчені дійшли висновку, що це було генетично обумовлено, адже аналіз його генів показав «схильність до облисіння». Раніше вважалося, що волосся Етці було густим, але тепер це припущення розвінчано.

Ці нові відкриття не лише додають нових сторінок до історії Крижаної людини, але й піднімають питання про генетичне різноманіття та міграції ранніх європейських народів. Етці знову довів, що навіть через тисячоліття він залишається однією з найзагадковіших і водночас найінформативніших мумій у світі.

Читай також:

Фото: The Journal Cell Genomics.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Брутальний детектив, військовий та вірний сім'янин: Володимир Ращук про новий серіал і особисте життя
Подробиці з перших уст: бійці ГУР на гумових човнах провели рейд на «вишки Бойка» та знищили літак з ПЗРК
Процес зйомок «Ворон та Воробйов»: цікаві факти та залаштунки
Процес зйомок «Ворон та Воробйов»: цікаві факти та залаштунки

Серіал «Ворон та Воробйов» вийде на 2+2 вже 23 вересня о 20:15…

Сліди динозаврів на пляжі: в Австралії виявили 47-сантиметрові відбитки лап доісторичних хижаків тероподів
Справжні цілі «СВО»: як денацифікація та демілітаризація зникли з риторики пропагандистів і влади рф?
Справжні цілі «СВО»: як денацифікація та демілітаризація зникли з риторики пропагандистів і влади рф?

Сталося це вже за тиждень після початку повномасштабного вторгнення…

Таємниче життя ложі «Осіріс»: українські масона з Кам’янець-Подільська шукали вхід до пекла
Читати більше