Копав картоплю, а знайшов єгипетську статую XII династії: неймовірна історія появи стародавніх скарбів Єгипту у Шотландії

Копав картоплю, а знайшов єгипетську статую XII династії: неймовірна історія появи стародавніх скарбів Єгипту у Шотландії
Поширити в соціальних мережах:

Сенсаційне археологічне відкриття сталося у Melville House у Файфі…

Нещодавно Товариство антикварів Шотландії опублікувало статтю, в якій описувалися захоплюючі історії знайдених у Melville House у Файфі між 1952 і 1984 роками стародавніх єгипетських предметів. Автори статті, доктор Елізабет Ґорінг і доктор Маргарет Мейтленд, описали, як розгорталися події та висунули версію, як давньоєгипетські реліквії опинилися в Melville House.

Як пише видання media.nms.ac, у 1984 році, коли доктор Ґорінг стала куратором Королівського шотландського музею, група хлопчиків-підлітків, які навчалися у школі-інтернаті тодішньої регіональної ради Файф, принесла об’єкт, який потім ідентифікували, як єгипетську бронзову фігурку чоловіка. Як зізнались діти, артефакт вони знайшли за допомогою металошукача. 

Проте цікаво, що це була не перша знахідка давньоєгипетських скарбів у тому місці. У 1952 році вихованець школи, викопуючи картоплю, знайшов добре збережену голову статуї середини XII династії з червоного пісковику, яку він спочатку прийняв за картоплю. 

Але і це ще не все, у 1966 році у цій же школі хлопчик, який брав участь у стрибках під час уроку фізкультури, приземлився на статуетку, яка стирчала із землі. Учитель-наглядач, який виявився тим самим хлопчиком, який знайшов голову з пісковика в 1952 році, знову приніс давньоєгипетський предмет до музею.

Однак найцікавіше — це загадка того, як ці давньоєгипетські реліквії потрапили до шотландського Melville House. Згідно із дослідженням, вони можуть бути пов'язані із візитом Олександра, лорда Балгоні, до Єгипту у 1856 році. Стверджується, що він міг придбати артефакти від консулів та дилерів, які активно торгували старожитностями того часу.

«Розкопки та дослідження цих знахідок у Melville House були найбільш незвичайним проектом у моїй археологічній кар’єрі, і я рада розповісти цю історію повністю», - сказала доктор Елізабет Ґорінг.

Розслідування триває.  

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше