Кістки справжнього хоббіта: вчені дослідили рештки невідомого раніше виду людини з острова Флорес

Кістки справжнього хоббіта: вчені дослідили рештки невідомого раніше виду людини з острова Флорес
Поширити в соціальних мережах:

Перше відкриття Homo floresiensis стало справжньою сенсацією…

На індонезійському острові Флорес знайдено три нові скам'янілості, включаючи частину плечової кістки, що вказує на походження Homo floresiensis, відомих як хоббіти, від Homo erectus. Як пише видання iflscience, ці знахідки підтверджують теорію, що хоббіти значно зменшилися в розмірах відносно швидко після прибуття на острів. Ба більше, виявлені рештки свідчать, що 700 000 років тому деякі хоббіти могли бути навіть меншими, ніж ті, що отримали свою назву завдяки мініатюрному розміру.

Перше відкриття Homo floresiensis у печері Лян Буа на Флоресі стало справжньою сенсацією, показуючи, що цей невідомий раніше вид людини співіснував із сучасними людьми. Є припущення, що наші предки, можливо, прибули на острів досить вчасно, щоб зустріти цих маленьких людей, і можливо, навіть зіграли роль у їх зникненні.

Дослідження знахідок у 2014 році, включаючи зуби та часткову щелепу, дали надію на розкриття походження Homo floresiensis. Тепер команда дослідників знайшла три нові скам’янілості того ж віку, що підкріплює їх впевненість у походженні хоббітів від Homo erectus.

Відкриті у 2014 році скам'янілості здавалися маленькими, але не були достатньо точними для вимірювання загального розміру людини. Тому плечова кістка, незважаючи на її частковість, є настільки важливою. Ця кістка виявилася настільки маленькою, що спочатку дослідники подумали, що вона належить дитині. Проте мікроструктура кістки вказує, що вона належить дорослій людині, а це підтверджує, що дорослі хоббіти були дуже маленькими.

выава

Знайдена плечова кістка на 9-16 відсотків коротша і тонша, ніж у дорослих хоббітів із Лян Буа. Це свідчить про те, що предки Homo floresiensis мали надзвичайно малий розмір тіла, і, можливо, перші хоббіти були ще меншими, ніж раніше думали.

Незважаючи на маленькі розміри, нові зуби, знайдені разом із кісткою, мають більше спільного з Homo erectus, ніж з іншими стародавніми людьми. Це підкріплює теорію, що Homo erectus прибули на Флорес близько мільйона років тому і поступово зменшилися у розмірах через обмеженість умов острова.

Досі невідомо, як Homo erectus потрапили на Флорес, який ніколи не був пов’язаний з материковою частиною Південно-Східної Азії. Існує припущення, що вони могли дістатися туди випадково, можливо, на уламках після цунамі. Інша гіпотеза передбачає, що ранні люди могли мати більш розвинені навички побудови плавальних засобів, ніж ми раніше вважали.

Це залишається однією з найбільш таємничих історій у палеонтології, і нові знахідки лише додають ще більше запитань.

Читай також:

Фото: Yousuke Kaifu

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Продають серця, кістки та очі українців Заходу: нові фейки рф про «чорну трансплантологію» в Україні
Русалки та гігантські соми, які виповзають на берег: нові свідчення мутантів Чорнобиля
Русалки та гігантські соми, які виповзають на берег: нові свідчення мутантів Чорнобиля

Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…

Немовля і двоє дітей в одній могилі: в кургані, віком 7600 років, знайшли ще один дитячий скелет
Немовля і двоє дітей в одній могилі: в кургані, віком 7600 років, знайшли ще один дитячий скелет

Сталося це під час розкопок кургану Домузтепе у південній Туреччині…

Таємна змова американських мільярдерів: чому насправді заборонили використання конопель?
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Рух»
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Рух»

7-й тур Української прем'єр-ліги…

Броня безсмертя: до V століття померлих правителів Китаю одягали в таємничий костюм з нефриту
Читати більше