Камери дослідників блискавок зафіксували громовицю, яка вилітає з будівлі у небо

Камери дослідників блискавок зафіксували громовицю, яка вилітає з будівлі у небо
Поширити в соціальних мережах:

Ви коли-небудь бачили, як блискавка стріляє вгору?...

Минулого року дослідники в Сан-Жозе-дус-Кампус, Бразилія, змогли зафіксувати точний момент, коли громовідводи кількох будівель зустріли блискавку, пише Futurism. Щоб отримати неймовірне зображення, вчені використали високошвидкісну камеру, яка записує 40 000 зображень на секунду, розташовану приблизно в 140 метрах від удару.

Метою дослідження в Сан-Жозе-дус-Кампус було детально вивчити ефективність і функцію громовідводів, встановлених у будівлях. Загалом, ідея полягає в тому, що мідний або алюмінієвий стрижень встановлюють у найвищій точці будівлі; цей стрижень потім прикріплюється до дротів, які тягнуться до землі, які працюють, щоб відводити інтенсивний електричний заряд блискавки навколо та від конструкції. Але громовідводи — не єдині об’єкти, які запускають електричні заряди. 

«Будь-яка людина, яка стоїть на відкритій місцевості, може подібним чином запустити висхідний сполучний розряд зі своєї голови або плечей і бути пораненим блискавкою, навіть якщо вона не влучила безпосередньо», — сказав старший науковий співробітник Національного інституту космічних досліджень у Бразилії та автор дослідження Марсело М.Ф.Саба.

І хоча фотографії події, вперше опубліковані в журналі Geophysical Research Letters ще в грудні, самі по собі заворожують, відео, яке об’єднує ці фотографії разом, яке опублікувало The New York Times, справді те, на що варто подивитись.

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

За кадром детективів: як судмедекспертиза у кіно відрізняється від реальності?
В Туреччині знайшли рідкісний римський саркофаг зі знаком «мальтійського хреста»
Історії військових винаходів: мікрохвильовка розроблялася для військових цілей, але посіла своє місце на кухні
Унікальні істоти з глибин: в Індійському океані мешкають равлики, здатні витримувати температуру 371°C
Хакерський удар: 24 лютого 2022 року рф хотіла позбавити зв’язку ЗСУ, але відключила користувачів в Європі
Читати більше