Інтоксикація: що можна їсти після отруєння

Інтоксикація: що можна їсти після отруєння
Поширити в соціальних мережах:

Свята, корпоративи, алкоголь, багато їжі… отруєння! Що робити та як відновлювати організм— читайте у матеріалі!

Як розпізнати харчове отруєння?

Болить живіт, нудить і підвищується температура? «Вітаємо», у вас інтоксикація! Її могли викликати неякісні продукти, погано приготована їжа, зайвий келих вина чи чогось міцнішого. 

Вже за півгодини після з’їденого м’яса чи випитого бокалу шампанського слизова оболонка подразнюється — у стравохід виділяється велика кількість рідини та солей. Це і стає причиною нудоти та блювоти. 

Що їсти у перший день після отруєння?

Щоб вивести токсини, вашому організму потрібна велика кількість енергії, яку він отримує з їжею. Але зараз ваш шлунок протестує проти всього. А як тут не протестувати: лише декілька годин тому вас буквально вивертало назовні, а тут знову їсти? 

У перший день після отруєння лікарі радять утриматися від їжі й багато пити: негазовану і кип’ячену воду, зелений або неміцний чорний чай без цукру. Крім води, додайте відвар із шипшини, ромашки або компот із сухофруктів. Пийте мало, але часто – по декілька ковтків кожні 10-15 хвилин. Головне завдання – відновити водно-сольовий баланс в організмі. В аптеці для цього є спеціальні суміші.

Що їсти, коли прокинувся апетит?

Токсини потроху виводяться з вашого тіла і тепер шлунок готовий сприймати щось, окрім води. Проте організм ще не готовий до складної їжі. З’їжте нежирний курячий бульйон або картопляне пюре без молока, гречану або рисову кашу. До речі, слабосолена рисова каша дуже добре вбирає надлишкові гази і токсини з кишечника. 

Не накидайтеся на їжу — харчуйтеся маленькими порціями 5-6 разів на день, аби знову не перевантажити шлунок і вберегти його від стресу. Не їжте занадто холодні чи гарячі страви – так ви лише подразните слизову оболонку кишечника – і він неодмінно нагадає вам про отруєння. 

Дієта після інтоксикації

Протягом наступних 5-10 днів потрібно притримуватися суворої дієти і лише поступово вводити в раціон нові продукти. На наступний день після отруєння можете з’їсти невеличкий шматок відвареного нежирного м’яса, парову котлету або якусь легку пісну страву. У перші три дні після інтоксикації забудьте про солоне, солодке, гостре, смажене, печене чи тушковане. 

Із першого обирайте «зміїний супчик»: кидайте лише свіжі або заморожені овочі – кабачки, цвітну капусту, моркву та картоплю. Хочеться чогось більш ситного? Доповніть суп сухарями або тостами із білого хліба — від здоби та солоних сухариків доведеться відмовитися. 

На друге лікарі пропонують рідкі каші, варені овочі та яйця, м’ясо та рибу на пару. Пізніше можна буде домашні фруктові та овочеві соки – тільки обов’язково розбавте їх водою. Уникайте клітковини: волокнисті продукти подразнюють слизову оболонку шлунку і лише шкодять ослабленому організму. 

Від чого треба відмовитися на час дієти?

Лікарі радять уникати:

  • Сирі овочі та фрукти. Краще запечіть яблука у духовці або відваріть та перетріть овочі у пюре. 
  • Солодке та випічка. Замініть цукор невеликою кількістю меду, а замість свіжоспечених булочок краще візьміть нездобні сухарі. 
  • Молоко і кисло-молочні продукти. Ці продукти допоможуть вам відновити мікрофлору кишечника після одужання, але зараз краще уникати їх. Виявляється, молоко та кефір можуть лише посилити симптоми отруєння. 
  • Пшоно, вівсянка і перловка. Ці крупи містять велику кількість клітковини, яка подразнює і без того чутливу слизову оболонку шлунка. Краще замініть їх манкою, гречкою або рисом.
  • Варена та копчена ковбаса. Напевно, вам не варто нагадувати, скільки барвників та консервантів напхано сьогодні в ковбасу? Забудьте про сосиски та ковбаски хоча б 3-5 днів — організм вам лише подякує. 
  • Алкоголь. Ваші нирки та печінка і без того навантаженні виведенням токсинів. Тому про алкоголь вам доведеться забути не менше, ніж на два тижні.

Міцного здоров’я вам та вдалих свят!

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше