Ідентифіковано новий текст про дитинство Ісуса: папірус розповідає про перші чудеса юного Христа

Ідентифіковано новий текст про дитинство Ісуса: папірус розповідає про перші чудеса юного Христа
Поширити в соціальних мережах:

Він знаходився в бібліотеці в Гамбурзі…

Нещодавно вчені зробили сенсаційне відкриття у світі біблійної археології. Фрагмент стародавнього папірусу, знайдений у Гамбурзькій державній та університетській бібліотеці імені Карла фон Осєцького, пропонує нове уявлення про дитинство Ісуса. Як пише видання iflscience, цей фрагмент є найдавнішим відомим прикладом апокрифічного Євангелія дитинства від Фоми.

Ісус із Назарету, центральна постать християнства, досі залишається таємничою. Про його дитинство відомо небагато, але апокрифічні розповіді, такі як Євангеліє дитинства від Фоми, розповідають про дивовижні дії юного Ісуса. Однак, ці тексти не вважаються канонічними.

Нещодавно знайдений фрагмент папірусу, інвентаризований як «P.Hamb.Graec. 1011», представляє більш давню версію цього тексту, яка, ймовірно, була написана між 4 і 5 століттям н.е. Це набагато ближче до того часу, коли було створено оригінальний текст у 2 столітті нашої ери.

Цей фрагмент був вивчений докторами Лайошем Беркесом з Інституту християнства та античності Берлінського університету імені Гумбольдта та Габріелем Ноккі Маседо з Університету Льєжа. Вони підтвердили, що фрагмент є найдавнішим відомим прикладом Євангелія дитинства від Фоми.

Фрагмент папірусу має розміри 11х5 см і містить 13 грецьких рядків. Він так довго залишався непоміченим через те, що вчені вважали його повсякденним документом, можливо приватним листом чи списком покупок, через незграбний почерк.

«Спочатку ми звернули увагу на слово «Ісус» у тексті», — розповідає доктор Беркес.

Порівнюючи текст з іншими оцифрованими папірусами, вони розшифрували його і зрозуміли, що це не може бути щоденним документом. Вчені змогли пов'язати текст з історією «оживлення горобців» з Євангелія дитинства від Фоми. У цій історії дитина Ісус грає у річковій фортеці, створюючи горобців з глини. Коли його батько Йосип докоряє йому за це у суботу, Ісус плескає в долоні і оживляє глиняних птахів.

Це відкриття дає нове уявлення про апокрифічні історії, які намагалися зобразити раннє життя Ісуса як чудодійну постать. Воно також допомагає зрозуміти, як ці історії передавалися протягом століть.

Читай також:

Фото: Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію
Найзагадковіше явище, яке майже 400 років не можуть розгадати вчені: цікаві факти про кульову блискавку
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин
Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції
Курган у формі корабля, 139 могил та скарби вікінгів: археологи зробили неочікуване відкриття у Швеції

Це відкриття відбулося під час розкопок поблизу міста Варберг…

Кремль підриває довіру українців через агентурну мережу телеграм-каналів
Читати більше