Хочете легко кинути курити? – вчені знають, як це зробити

Хочете легко кинути курити? – вчені знають, як це зробити
Поширити в соціальних мережах:

Експерименти з гризунами-курцями показали, що штучний білок NicA2-J1 дозволяє перемогти шкідливу звичку.

Команді професора Олів'є Георга вдалося отримати штучний фермент, здатний швидко розкладати в організмі нікотин. Білок вже пройшов успішні випробування на привчених до нікотину лабораторних щурах, дозволив контролювати його вміст в крові і знизив тягу до нього.

За основу для створення взяли білок, який синтезують поширені грунтові бактерії.

Для випробувань препарату щурів 12 днів поспіль на 21 годину на добу поміщали в камеру, де вони могли отримати дозу нікотину внутрішньовенно, просто натиснувши на педаль. Це швидко привело до розвитку у них залежності, після чого нікотин їм «видавали» тільки раз в два дні, змусивши переживати всі неприємні симптоми відміни наркотика і підвищувати дозу під час рідкісних прийомів. У підсумку вона досягла кількості, яке автори порівнюють з викурюванням відразу 20 сигарет, але тільки раз на 48 годин. Нарешті, тварини після кожної дози нікотину стали отримувати і препарат синтетичного білка.

Вміст нікотину в їх крові навіть після прийому залишалося низьким, а симптоми відміни, включаючи занепокоєння і агресивність, ослабли в порівнянні з щурами з контрольної групи. Знижувалося і їх прагнення отримати нову дозу. Щури легко відмовлялися від куріння.

Такий підхід надзвичайно цікавий, оскільки може знизити залежність від нікотину без важких симптомів відмови, – каже Олів'є Георг. – Крім того, він працює в крові, а не в мозку, тож побічні ефекти повинні бути мінімальними.

Кидайте різко - просто виключіть сигарети з життя. Так можна кинути курити за 2 дні, причому на другий день фізична тяга до нікотину практично не відчувається. Зберігається лише психологічний фактор, з яким потрібно боротися.

Багато курців вважають, що раз вони вже псують здоров'я, то у відмові від куріння, можливо, вже немає ніякого сенсу. Але це не так. Вчені нагадують, що організм включає систему самоочищення вже через 20 хвилин після викуреної сигарети. А вже через 8 годин отруйний газ повністю виводиться з легень, повертаючи в норму не тільки артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень, але також рівень кисню в крові.

Вже до кінця робочого дня організм позбудеться від половини нікотину та окису вуглецю в крові. Чому це має значення? Окис вуглецю - хімічна речовина, яка міститься в сигаретах і витісняє з крові кисень, заважаючи йому чинити, в тому числі, до мозку. Але як тільки рівень окису вуглецю падає, кров знову насичується киснем.

Швидше за все, в цей час ви відчуєте бажання викурити сигарету. Як правило, такі «напади» тривають 5-10 хвилин, так що постарайтеся чимось зайняти себе в той час, поки нав'язлива думка не піде. Підійде, наприклад, жувальна гумка або стакан води з лимоном.

Якщо ви викурюєте пачку сигарет на день, ризик серцевого нападу в вашому випадку в два рази більше, в порівнянні з некурящими людьми. Але всього 24 години без сигарет - і ви знижуєте шанси нападу. Причому, досить суттєво.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше