ГМО люди можуть з’явитися вже найближчим часом

ГМО люди можуть з’явитися вже найближчим часом
Поширити в соціальних мережах:

Батьки незабаром можуть отримати можливість редагувати гени дітей до їх народження, змінюючи їх ДНК. Це вплине на їхнє здоров'я і посилить їх відчуття, силу або навіть інтелект.

Опитування, проведене в 2016 році дослідницьким центром «П'ю Ресерч», показало, що 50% американців не хотіли б, щоб гени їх дітей піддавалися корекції. Про це пише naked-science.

Незважаючи на те, що технологія корекції генів вважається перспективною, проблеми, пов'язані з методикою її проведення, її застосуванням і результатами, утримують вчених від дослідження її повного потенціалу. Однак, в найближчому майбутньому все може змінитися – принаймні в Великобританії. Головна рада з біоетики в Сполученому королівстві заявила, що зміна ДНК у дітей не суперечить етиці.

Спочатку, технологія, пов'язана з поліпшенням або зміною ДНК людини, була розроблена для лікування хвороб шляхом видалення дефективних частин генів. Це проривна медична інновація, яка потенційно може усунути небезпечні для життя хвороби не тільки у дорослих, але і у ще ненароджених дітей.

Зміна людських ембріонів в результаті може мати допустимі причини. Це означає, що при певних обставинах, така процедура може бути етично прийнятною навіть, якщо мова йде не про усунення хвороб.

Рада затверджує, що корекція людського генома для підбору характеристик майбутніх дітей тепер може стати «реальною можливістю».

Центральне питання, з яким має справу ця доповідь, – чи будуть подібні втручання етично прийнятними. Ми прийшли до висновку, що подібні втручання для впливу на характеристики майбутніх поколінь можуть бути етично прийнятними, за умови, що і тільки, якщо дотримані два принципи: по-перше, що такі втручання спрямовані на захист і узгоджуються з благополуччям особистості, яка в підсумку може народитися, і по-друге, що будь-які подібні втручання будуть відповідати принципам соціальної справедливості та солідарності – тобто, що такі втручання не повинні виробляти або загострювати соціальний поділ, або завдавати шкоду соціальним групам.

пише рада з біоетики в своїй доповіді

Сьогодні, багато дослідників переконані, що їм вдасться обійти проблеми з точністю, пов'язані з генної корекцією, і що одного разу успішна модифікація людського ДНК стане реальністю.

Важливо знати:

  • Ген - це ділянка ДНК, яка кодує певну функцію, щось, що може впливати на життя клітини або всього організму. Зокрема, хвороби, схильності, зріст, вагу.
  • Геномне редагування - це технологія, яка дозволяє направлено змінити послідовність ДНК в живій клітині, наприклад, замінити один нуклеотид на інший в певному місці геному. Це може допомогти позбутися певної хвороби.
  • Основною проблемою геномного редагування є його точність. При спробі змінити одне з 6,5 мільярда положень ДНК важко гарантувати відсутність небажаних змін в інших місцях, відмінних від того, яке цікавить дослідника.
  • Гени змінюються завжди. Кілька десятків змін мутацій в ДНК виникає при кожному діленні клітини, тож дочірні клітини завжди трохи відрізняються від материнської. Крім того, мутації можуть відбуватися під впливом зовнішнього середовища, наприклад, під дією сонячного світла, сигаретного диму і через інші фактори. Отже, серед трильйонів наших клітин немає генетично ідентичних. 

Якщо першопричиною хвороби є зміна послідовності ДНК певного гена, то єдиний спосіб по-справжньому перемогти хворобу - це «виправити» ген. Що, власне, і намагаються зараз робити вчені.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Двобій між Джойсом і Чісорою транслюватимуть ексклюзивно на Київстар ТБ з відомими коментаторами у вільному доступі
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо
«Загублений світ» розкаже про відчайдушних мисливців за ураганами й торнадо

А також про те, які кліматичні зміни можуть чекати Україну та до чого потрібно готуватися…

Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)
Таємничий мешканець печер: у Франції знайдено істоту, схожу на гнома (ВІДЕО)

Автор ролика стверджує, що йому вдалося приручити справжнього гнома…

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Партизан»
«Загублений світ» розкаже про тренди в архітектурі, які змінюють світ і скоро змінять Україну
Замурована в стіну 4 000 років тому: на Кіпрі знайшли стародавній моноліт з рештками жорстоко вбитої жінки
Читати більше