Для чого побудували Стоунхендж?

Для чого побудували Стоунхендж?
Поширити в соціальних мережах:

Нарешті з’ясували правду!

Понад 4000 років тому люди встановлювали монументальні кола каменів або дерева по всій південній Англії. Стоунхендж є найвідомішою тогочасною пам’яткою, але існує багато інших таких «хенджів», які були побудовані між 2800 і 2400 роками до н.е. Досі існувало багато припущень, чим слугували ці будови. Але нарешті вченим вдалося з’ясувати правду.

Фото: english-heritage.org.uk

Окрім схожої архітектурної форми, пам’ятники об’єднує одна особливість: біля кожного хенджу знайдено величезну сміттєву яму, заповнену купою кісток. Після археологічних розкопок з’ясувалось: всі кістки належали свиням. З цього можна припустити, що колись Стоунхендж, так само, як і інші побудови, використовувались для проведення величезних свят.

Фото: english-heritage.org.uk

Для того, щоб з’ясувати, чому на незаселеній території збиралась така купа людей, вчені провели ізотопний аналіз кісток, який дозволяє визначити їх походження.

Коли свині були живі, їхні кістки поглинали хімічні речовини з їжі та води, зберігаючи унікальну особливість місцевого середовища. Дослідники вимірювали співвідношення ізотопів п'яти хімічних речовин: стронцію, кисню, сірки, вуглецю та азоту. Результати дослідження приголомшливі: не було двох свиней, які б мали однаковий ізотопний склад.

Такий висновок свідчить про те, що їх привезли з різних місць. Фактично, ізотопні склади відповідають природним середовищам з різних куточків Англії, Шотландії та навіть Ірландії. А це означає, що люди, які відвідували свята, привозили своїх свиней. Можливо, таким був стародавній звичай або обряд жертвопринесення. Але хай там як, бенкет під час загальних зборів був грандіозним!

Фото: english-heritage.org.uk

Тож тепер можна сміливо стверджувати, що Стоунхендж, так само, як і інші подібні побудови використовувались для проведення масштабних свят і збору людей з усіх сусідніх околиць.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Динозаври в Україні: історична знахідка на Київщині змінює уявлення про наші прадавні території
Розкриття таємниці 300-річної муміфікованої русалки: вчені встановили походження цієї таємничої істоти
Містечко турботи: історія створення в Україні унікального місця для українських пенсіонерів
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Колос»
Жертви в ім'я війни: як в рф мільярди доларів витрачаються на вбивства, коли могли б запобігти хвилі катастроф?
Жертви в ім'я війни: як в рф мільярди доларів витрачаються на вбивства, коли могли б запобігти хвилі катастроф?

Це стратегія, яка не тільки відволікає увагу від реальних проблем країни, але й…

Цікаві факти про блискавку: чи влучає громовиця двічі в одне місце і чому не варто стояти там, куди вона поцілила?
Читати більше