Дитина в авто: як перевозити й не заробити штраф

Дитина в авто: як перевозити й не заробити штраф
Поширити в соціальних мережах:

Як зробити автомобільну поїздку для дитини комфортною і безпечною, дізнавайтесь у матеріалі.

Керування транспортним засобом, в якому перебувають пасажири, вимагає від водія дотримання ряду умов, викладених в Правилах дорожнього руху. Найбільш вразлива категорія пасажирів – діти, їх перевезення вимагає підвищеної уваги від водія і наявності спеціальних конструктивних пристроїв в автомобілі. Пропонуємо добірку корисних порад.

Правила перевезення дітей в автомобілі

За статистикою, більше половини травм, отриманих дітьми в результаті дорожньо-транспортних пригод, – це наслідок відсутності спеціальних засобів транспортування в легкових автомобілях. Поширена практика перевозити дітей, утримуючи їх на руках у дорослого пасажира, виявилася найбільш небезпечною для дитини. Під час екстреного гальмування або іншого автомобільного маневру, дитина, що сидить на колінах практично виконує функцію "подушки безпеки" і приймає на себе всю масу тіла дорослого.

Результати численних краш-тестів свідчать про те, що максимальна безпека дитини в автомобілі може бути забезпечена при зафіксованому положенні дитини, що досягається спеціальним автомобільним дитячим кріслом. 

Якщо дитину пристебнути ременем безпеки на задньому сидінні, це не вбереже її від можливого вислизання з-під ременя. Деякі батьки намагаються "модернізувати" дитяче місце в автомобілі, саджаючи дитину на подушку, а потім пристібаючи її ременем безпеки. Ця "самодіяльність" не тільки неефективна, але часом може погіршити характер і тяжкість травм при можливій ДТП.

Застосування дитячих автомобільних крісел гарантує не тільки безпеку дитини в поїздці, але і є обов’язковою вимогою ПДР. Порушення пункту 21.11 Правил тягне за собою штраф і складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Згідно з Правилами дорожнього руху, забороняється перевозити дітей:

  • Без спеціального автокрісла до 12 років і зростом нижче 145 см;
  • На сидінні мотоцикла або мопеда;
  • У темний час доби для організованих груп дітей;
  • До 16 років заборонено перевозити дітей і підлітків в кузові вантажного автомобіля.

Наразі в Україні не розроблений спеціальний закон про перевезення дітей в автомобілях, працівники дорожньо-патрульних служб керуються вимогами ПДР, які за станом на 2018 рік залишаються незмінними. 

Перевезення дітей на передньому сидінні автомобіля

Що стосується перевезення дітей на передньому сидінні автомобіля, то ніякої відповідальності в Україні за це не передбачено, відповідають виключно батьки. У такому випадку, дитина обов’язково повинна бути пристебнута ременями безпеки у автокріслі, якщо ні – штраф у розмірі 51 грн.

В даний час величина штрафу за такого роду порушення незначна, але варто відзначити тенденцію, що намітилася, – посилення вимог до водіїв, що перевозять дітей. З іншого боку, самі автовласники стали більш відповідально ставитися до безпеки своїх маленьких пасажирів і заздалегідь турбуються про те, щоб в автомобілі було  дитяче крісло.

На сьогоднішній день у продажу є безліч різноманітних видів таких пристроїв. Їх вибирають відповідно до віку дитини, її ваги і росту. Щоб автомобільне крісло було найбільш ефективним з точки зору безпеки, його слід вибирати точно відповідно до рекомендацій виробника. Купівля крісла "на виріст" – сумнівна вигода, оскільки невідповідність фізичним параметрам збільшує ризик отримання травми при аварії.

Згідно з міжнародною статистикою, автомобільні крісла на 71% вбережуть дитину до 1 року від летального результату при аварії. Для дітей у віці до 4-х років цей показник становить 50%.

Бустер – заміна для автокрісла?

Зовсім крихітні немовлята подорожують в автолюльках, малюки трохи старше – в автокріслах. Але що робити з непосидою, який вже не хоче сидіти в жорсткій конструкції? Хорошою альтернативою стане бустер для дитини.

Практично всі автолюбителі бачили це пристосування, але більшість водіїв вагаються з відповіддю на наступне питання: "Чи можна перевозити дитину в бустері?" Також деякі власники авто хочуть дізнатися про те, як використовувати це пристосування, як його кріпити і наскільки воно надійно.

Бустери для дітей часто називають різновидом автокрісла. Також можна почути назви на кшталт "автокрісла без спинки", однак цей термін не відповідають дійсності. Фактично бустер для дитини – це сидіння з підлокітниками, яке робить малюка вище. У такому положенні дитину можна пристебнути ременем безпеки, не побоюючись, що стрічка пройде через обличчя. Бустер піднімає дитину, і ремінь безпеки лягає на плече – тільки таке його положення забезпечить необхідний рівень захисту при ДТП.

Тобто, бустер – це просто адаптер, за допомогою якого дитину фіксують стандартним ременем.

З якого віку бустер для дітей можна встановлювати замість крісла?

Якщо дитина не досягла ще трьох років, то в цьому пристрої її перевозити не можна. Але, крім віку, потрібно ще орієнтуватися на вагу і зріст пасажира. Більшість бустерів розраховані на вагу від 15 до 45 кг. Дитину, яка важить менше 15 кг, однозначно рано пересаджувати з автокрісла, навіть якщо вона і досягла потрібного віку. Крім того, адаптер розрахований на зріст дитини від 120 см.

Корисна порада: поки дитина поміщається в дитяче крісло і нормально переносить поїздки в ньому, не пересаджуйте її в бустер.

Дитяче автокрісло має багато переваг: воно краще забезпечить безпеку при ДТП, оскільки у нього надійніша і жорсткіша фіксація, а м'які підголівники і спинка додатково захищають від травм.

Рівень безпеки бустера нижче: він не забезпечує маленького пасажира належним захистом, лише піднімає його, для того щоб можна було скористатися стандартним ременем безпеки. На відміну від крісла, в бустері немає захисту від бічних ударів. Формально даний пристрій звільняє від штрафів, однак при будь-якій аварійній ситуації бажано, щоб дитина була саме в автокріслі.

Коли варто прибрати автокрісло і пересадити маленького пасажира в бустер?

Вік дитини повинен бути не нижче 3 років. У всьому іншому потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Дитині некомфортно в кріслі. Вона його явно переросла, воно приносить йому дискомфорт. Але при цьому юний пасажир ще не доріс до дорослих ременів безпеки. У такій ситуації потрібно або купувати нове автокрісло з наступної вікової та вагової групи, або купувати бустер.
  • Дитина відмовляється сидіти в дитячому кріслі, мотивуючи це тим, що вона занадто доросла.
  • Малогабаритна машина. У деяких авто дитяче крісло важко навіть встановити в салон, тоді як сидіння без спинки займає зовсім небагато місця.

Установка в машину

Перш ніж возити дитину на бустері, пристрій потрібно встановити в автомобілі. Деякі моделі взагалі не мають фіксації – їх просто кладуть на заднє сидіння машини, і дитина буде соватися при кожному сильному ривку.

Частина водіїв придумують власні способи фіксації. Але набагато простіше ще на стадії покупки вибрати модель з фіксаторами ISOFIX, які жорстко закріплять пристрій і позбавлять його від інерційного руху разом з автомобілем. Це набагато надійніше при аварійних ситуаціях і більш зручно для дитини при звичайній їзді.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше