Чому бреше спідометр

Чому бреше спідометр
Поширити в соціальних мережах:

А ти знав, що швидкість твого авто завжди менша, ніж показує спідометр? Чому і як – читай в матеріалі.

Давайте з самого спочатку. Спідометр – це пристрій на бортовій панелі автомобіля, який показує його швидкість. Над складом автомобіля працюють інженери-розробники. Стандартним показником для будь-якого пристрою є похибка. Звідки вона береться і чому вона завищена - читайте нижче.

  • Швидкість

Розробникам її категорично забороняється занижувати. Все просто: водій бачитиме на спідометрі показники низької швидкості і тиснутиме на газ, щоб її збільшити. А це автоматично може стати причиною ДТП й створює ризик для життя водія. Тому прийнято рішення брати похибку в бік більшого показника! Ось уявіть собі: зупиняє водія поліція й звинувачує в перевищенні швидкості. А обізнаний шофер одразу заявляє, що його швидкість насправді менша!

Цікаво:
сучасні спідометри брешуть лише на 10% при швидкості 200 км/год. Але чим менше швидкість – тим менша погрішність: при 110 км/год похибка складатиме 5-10 км/год. А при нормальній швидкості в 60 км/год – різниці зі справжньою швидкістю буде максимум 5 км/год.

  • Колеса

Спідометр «знімає» показання швидкості одного з валів трансмісії. Але його швидкість прямопропорційна швидкості оберту колес. Простіше – вони однакові.
Але й тут не все так просто. Швидкість колеса напряму залежить від його діаметра. А це теж величина зовсім не стала: припустимо, ви не докачали колесо, або воно навпаки-спустилося. Або ж обрали диск не того розміру. А ще в зимовий і в літній період повітря в шинах різне – і це теж впливає на швидкість! В сукупності з цими факторами, показник похибки збільшиться. 

Цікаво:
є два види спідометрів – механічні та електронні. Існує думка, що частіше брешуть механічні, бо вони встановлені на автомобілях старого зразка. Проте експерти її спростовують: якщо водій сам не розбирав спідометр і не порушив його конструкцію, то це аж ніяк не впливає на показники. А ось зношеність деталей – може вносити свої корективи в цифри на спідометрі.

  • Передній привід

У авто з таким приводом двигун має поперечне розташування. А інформація на спідометр йде з приводу лівого колеса. В цьому випадку на показники швидкості впливатиме навіть траєкторія руху. Якщо дорога матиме закруглення, то при повороті ліворуч похибка швидкості буде меншою, праворуч – спідометр брехатиме більше. 

  • Як добитися правди

Є кілька варіантів.
Перший: купити авто преміум класу від німецьких виробників. Автоексперти стверджують, що в них похибка спідометра практично відсутня.

Другий: орієнтуватися не на спідометр, а на GPS-модуль влаштованої навігаційної системи. Важливий момент – це теж задоволення не з найдешевших. Ну і час від часу навігатор втрачає сигнал з супутником і ви ризикуєте геть залишитися без важливих і потрібних показників.

Третій: змиритися з похибкою і спокійно собі керувати далі! 


 
 


Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше