Чим відрізняється святкування Різдва 25 грудня від 7 січня

Чим відрізняється святкування Різдва 25 грудня від 7 січня
Поширити в соціальних мережах:

Сьогодні ми розповімо вам: чим відрізняється католицьке і православне Різдво і чому так казати неправильно.

Одне з найбільших свят, що відзначається усіма християнськими церквами (католицькими, православними і протестантами), а також низкою держав та організацій світу.

Чому різна дата?

Вся справа у календарях, не більше. Історично достовірна дата народження Христа наразі невідома. Святе Письмо не вказує ні дня, ні року, коли саме народився Христос. Запис у Хронографі 354 р. має такий вигляд: «При цих консулах Господь Ісус Христос народився у 8-й день до січневих календ у п'ятницю 15-й місяця».

Різдво святкується 25 грудня за григоріанським і новоюліанським календарем; 7 січня − за юліанським календарем. Тому є помилкою говорити «католицьке» чи «православне» Різдво. Свято одне для усіх християнських церков, просто різні дати.

А от, наприклад, Вірменська апостольська церква святкує Різдво 6 січня, в один день із Хрещенням Господнім.

Чи є різниця у святкуванні Різдва?

  • Католики і протестанти перед Різдвом мають Адвент – місяць в очікуванні свята. У цей час віруючі більше часу приділяють сім'ї, особливо діткам. Ви могли бачити у продажу цікаві календарики на один місяць. Там під кожною датою зберігається шоколадка. Дитина має щодня відкривати по одному віконечку і пригощатися смаколиком. Деякі, за бажанням, постять. Для православних різдвяний піст дуже суворий і обов'язковий. Він включає в себе не лише відмову від їжі, але і від земних радощів: телебачення, кіно, музики. Цей час рекомендують присвятити благодійності та очищенню себе від зла.

 

  • Католики і протестанти на Різдво дарують всім подарунки, які кладуть під ялинку або в шкарпетки від Санти Клауса або Святого Миколая. Це відбувається у ніч з 24 грудня.
  • Загальним для обох обрядів є колядування. Але у католиків це не так поширене, як у православних і греко-католиків, і вони, як правило, колядують в сімейному колі.
  • Ввечері 24 грудня, коли на небі з'являється перша зірка, родини збираються на Святу Вечерю з пісних страв: риби, оплаток (пісний хліб), фруктів, горіхів та іншого. Перед початком трапези глава сім'ї читає уривок з Євангелія, родина співає першу коляду, потім усі переломлюють різдвяний хліб − оплаток.

  • Після вечері родина збирається до храму – на Месу Надвечір'я Різдва. Меса розпочинається, переважно, опівночі. Під час неї священик кладе у різдвяний вертеп фігурку немовляти Ісуса. Друга святкова меса відбувається на світанку і символізує час появи на світ нового життя. А третя меса, яка відправляється вдень, доносить символ народження Ісуса у серця всіх віруючих.
  • Напередодні Різдва 6 січня відбувається Святий Вечір – люди готують 12 пісних страв на честь 12 апостолів Христа. Традиційно на столі стоять узвар, пампухи, і кутя, яка є головною стравою Святого Вечора.
  • У церквах так само проводиться різдвяне богослужіння з опівночі 6 січня і до обіду 7 січня. У цей день закінчується піст.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше