ЧАЕС потрапила до десятки найбільш забруднених радіацією місць на Землі

ЧАЕС потрапила до десятки найбільш забруднених радіацією місць на Землі
Поширити в соціальних мережах:

Які ще місця ховають приховану загрозу?

Радіоактивне забруднення загрожує всьому світу. Радіонукліди належать до шістки найнебезпечніших токсичних речовин, а сотні або навіть тисячі людей змушені жити у постійній небезпеці через велику кількість забруднених радіацією місць.

1. Ханфорд, штат Вашингтон

Завод Ханфорд (штат Вашингтон) був невід'ємною частиною проекту зі створення американської атомної бомби. Тут знаходилося виробництво плутонію для першої атомної бомби, а також бомби, яка впала на Нагасакі. Хоча виробництво було зупинено, але тут все ще міститься дві третини обсягу радіоактивних відходів країни. Цифри вражають: близько 53 мільйонів галонів рідких відходів (200 тис. куб. м), 25 мільйонів кубічних футів (700 тис. куб. м) твердих відходів і 200 квадратних миль (518 кв. км) забруднених підземних вод!

2. Середземне море

Існує думка, що синдикат італійської мафії використовує море в якості місця для виведення небезпечних відходів, в тому числі радіоактивних. Близько 40 суден, завантажених токсичними і радіоактивними відходами, зникло у водах Середземного моря з 1994 року.

Знімок NASA натякає на кінець світу?

3. Берег Сомалі

Вважається, що сомалійські води і ґрунт, які не захищає уряд, були використані з метою затоплення або захоронення ядерних відходів і токсичних металів, у тому числі 600 барелів токсичних та ядерних відходів, а також відходів з лікарень. У відділі Організації Об'єднаних Націй з навколишнього середовища вважають, що іржаві барелі з відходами, які викинуло на сомалійську берегову лінію під час цунамі 2004 року, були скинуті ще в 1990-х роках.

4. Промисловий комплекс "Маяк", Росія

На промисловому комплексі "Маяк" (північний схід Росії) існував ядерний завод, на якому в 1957 році сталася одна з найгірших у світі ядерних аварій. До 100 тонн радіоактивних відходів вивільнилися в результаті вибуху, забруднивши значну область навколо. Вибух тримався в таємниці до 1980-х років. Починаючи з 1950-х років, відходи з заводу скидалися в озеро Карачай, що неподалік. Це призвело до забруднення води, якою користувалося місцеве населення. Експерти вважають, що Карачай може вважатися найбільш радіоактивним місцем у світі. Природна краса озера Карачай збиває з пантелику, так як ніхто не припускає, що кількість радіоактивних відходів у його водах є достатньою, щоб людина отримала смертельну дозу протягом години.

Сонце підсмажує Землю

5. Селлафілд, Англія

Розташований на західному узбережжі Англії, завод Селлафілд спочатку був об'єктом з виробництва плутонію для ядерних бомб, але потім став виконувати і комерційні замовлення. З початку його експлуатації на заводі сталося сотні аварій. Завод випускає близько 8 мільйонів літрів забруднених відходів у море щоденно, що робить Ірландське море найбільш радіоактивним морем у світі.

6. Сибірський хімічний комбінат, Росія

"Маяк" – не єдина ядерна загроза в Росії. У Сибіру ховається хімічний об'єкт, який містить ядерні відходи, накопичені за чотири десятиліття. Рідкі відходи зберігаються у відкритих басейнах, а зношені контейнери вміщають понад 125 000 тон твердих відходів. Відходи зі старого підземного сховища просочуються в ґрунтові води, а численні незначні аварії призвели до втрати плутонію і поширенню радіації.

7. Семипалатинськ, Казахстан

Територія, яка використовувалася раніше для випробувань ядерної зброї СРСР, зараз є частиною сучасного Казахстану. Місце було призначено для випробувань радянської атомної бомби завдяки статусу "нежилого" – незважаючи на те, що 700 000 чоловік проживають у цьому районі. На цьому полігоні СРСР підірвав свою першу атомну бомбу, і тепер він є рекордсменом як місце з найбільшою концентрацією ядерних вибухів в світі: протягом 40 років (з 1949 по 1989 рік) тут було проведено 456 випробувань. Випробування, проведені на об'єкті, та їх вплив з точки зору радіаційного опромінення трималися в таємниці, аж доки об'єкт не закрили в 1991 році. Вчені підрахували, що радіація вплинула на здоров'я 200 000 людей.

У грудні на Землю впаде астероїд

8. Майлуу-Суу, Киргизія

Радіоактивне забруднення в Майлуу-Суу відбувається не від атомних бомб або електростанцій, а від видобутку радіоактивних матеріалів. У цьому районі проводились активний видобуток і переробка урану. Тепер тут залишилося 36 відвалів уранових відходів – більше 1,96 млн. кубометрів. У регіоні також зареєстрована сейсмічна активність. Зсув ґрунту може призвести до потрапляння радіоактивних матеріалів у річки, забруднити воду, яку використовують сотні тисяч людей.

9. Чорнобиль, Україна

Одна з наймоторошніших у світі ядерних аварій сталась на Чорнобильській атомній електростанції. В результаті більше 6 мільйонів осіб зазнали радіоактивного опромінювання, а кількість смертей, які в кінцевому підсумку можуть статися через Чорнобильську аварію, оцінюються у діапазоні від 4000 до 93000. Під час аварії стався викид в 100 разів більше радіації, ніж при бомбардуванні Хіросіми і Нагасакі. Чорнобильська зона, як і раніше, сильно забруднена, незважаючи на те, що невеликому числу людей в даний час дозволено перебувати в ній протягом обмеженого періоду часу

10. Атомна станція "Фукусіма", Японія

У 2011 році землетрус і цунамі принесли трагедією, яка зруйнувала будинки і забрала життя людей. Це найгірша ядерна аварія після Чорнобиля. У ході інциденту три з шести ядерних реакторів розплавилися, стався витік радіації в околиці та в море. Оскільки наслідки аварії ще тільки виявляються, істинний масштаб впливу на навколишнє середовище поки що невідомий. Світ усе ще може відчути наслідки цієї катастрофи в майбутньому.

Про це повідомляє Вrainz.org.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Динозаври в Україні: історична знахідка на Київщині змінює уявлення про наші прадавні території
Розкриття таємниці 300-річної муміфікованої русалки: вчені встановили походження цієї таємничої істоти
Містечко турботи: історія створення в Україні унікального місця для українських пенсіонерів
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Колос»
Жертви в ім'я війни: як в рф мільярди доларів витрачаються на вбивства, коли могли б запобігти хвилі катастроф?
Жертви в ім'я війни: як в рф мільярди доларів витрачаються на вбивства, коли могли б запобігти хвилі катастроф?

Це стратегія, яка не тільки відволікає увагу від реальних проблем країни, але й…

Цікаві факти про блискавку: чи влучає громовиця двічі в одне місце і чому не варто стояти там, куди вона поцілила?
Читати більше