Бензин чи дизель. Що обрати?

Бензин чи дизель. Що обрати?
unsplash.com
Поширити в соціальних мережах:

Який тип двигуна обрати? Що вигідніше?

Автомобілі – невід’ємна частина сучасного життя. Перший двигун внутрішнього згорання працював на бензині. Але такий тип двигуна не міг ефективно виконувати всі види завдань. Це стало причиною розробки ще одного типу двигуна – дизельного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайці анонсували електромобіль, що працює на водні

Розібратися, що буде краще і вигідніше – не просто. Тому, ми зібрали всю цікаву та актуальну інформацію, щоб, нарешті, визначитися з найкращим типом двигуна.  

Бензиновий двигунФото: unsplash.com

Плюси:

  • Простота конструкції

Бензиновий двигун набагато простіше влаштований. Його можна відремонтувати, ледь не в кожного майстра, а при вивченні потрібної літератури – навіть власноруч. Така простота інженерної думки впливає і на ціну.

  • Ціна авто

У порівнянні з дизельними або електричними моторами авто на бензині купувати більш вигідно. Різниця в ціні тут може становити 20% та більше.

  • Невибагливість

Маючи хоч щось схоже на бензин, ви без проблем зможете завести автомобіль при будь якій погоді. Деякі водії навіть перевіряли, чи зможе їздити бензиновий двигун на дизелі. Так, може. Щоправда, з деякими нюансами, але це дрібниці. Головне, що їде.

  • Можливість вибору

Автовиробники пропонують широкий спектр вибору автомобілів на бензині. Нерідко вони продають одну й ту саму модель, але з різним об’ємом двигуна або комплектацією. В той час як дизельний варіант, найчастіше, йде в одній комплектації та з однаковим об’ємом двигуна.

  • Великі об’єми двигунів

Більшість чоловіків полюбляють швидкість, тому рідко обирають «малолітражки». А от двигуни з об’ємом в 3-4 літри вже набагато популярніші. Також більший об’єм дає змогу перевезення вантажу чи більшої кількості пасажирів.

  • Відносна тиша

Бензиновий двигун не великого об’єму працює доволі тихо. Це дає змогу пересуватися зі сплячої дитиною, або просто з комфортом, якщо вас лякає гуркіт двигуна.

Мінуси:

  • «Професійні» майстри

Простота бензинового двигуна виступає водночас і мінусом. Можна заплатити зайві сотні доларів за неякісний ремонт у псевдоспеціаліста. Дизельних спеціалістів справді мало, але вони часто – майстри своєї справи.

  • Великі витрати пального

Це сильно позначається на гаманці автовласника, особливо у великооб’ємних двигунів. Заправляти 4-х літрового монстра доведеться доволі часто та багато. А старий та зношений бензиновий двигун може вас розорити.

  • Мала тяга

Далеко не всі машини можуть потягнути навіть найменший причіп. Посадивши в салон декількох пасажирів, ви одразу відчуєте різницю в динаміці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відрізнити якісний бензин від підробки: лайфхаки для водія

Дизельний двигунФото: unsplash.com

Плюси:

  • Малі витрати пального

Великий КПД двигуна та крутний момент роблять цей тип дуже вигідним для перевезення вантажу або звичайного міського пересування.

  • Велика тяга

Дизельний двигун вдвічі сильніше стискає паливо, що при згоранні призводить до більшого і різкішого виділення енергії. При будь яких обертах та швидкості, натискання на педаль газу відразу відчується.

  • Довговічність

Мабуть, це одна з причин такої кількості застарілого вантажного транспорту в Україні. Інженери дизельних двигунів настільки все прорахували, що навіть 20-ти річні двигуни працюють, як годинники.

  • Звук

Роботою дизеля насолоджується ледь не кожен чоловік. Цей особливий звук не зрівняється ні з чим. «Мурчання» дизельного двигуна дає відчуття, що ти керуєш автомобілем лише для справжніх чоловіків.

Мінуси:

  • Обов’язковий прогрів

Сучасні двигуни вже позбавилися цієї проблеми, а от старіші представники без сучасних підігрівачів завдають справжнього клопоту взимку. Завести такий двигун – не просто. А постоявши в заторі без руху з десять хвилин – ви обов’язково увімкнете пічку. Технологія згорання палива не передбачає виділення великої кількості тепла назовні.

  • Якість палива

Заправляючись неякісним дизелем, можна дуже швидко зламати дуже дорогі деталі: форсунки або паливний насос. Тому такі фокуси, як з розмішуванням бензину, тут не пройдуть. Також дизель сезонний. Літний варіант дуже швидко густіє на морозі, а зимовий – занадто рідкий. Автозаправні станції контролюють цей маловідомий факт і тому більшість водіїв не знає про цю проблему.

  • Ремонт

Зламавши ті самі форсунки після неякісного палива, прийдеться занурюватися не тільки в гаманець, а й в банківський рахунок. Ціни на заміну паливного вузла дизеля, аналогічні повному ремонту «бензинки».

  • Ціна автомобіля

Такий автомобіль з салону буде дорожчий за своїх конкурентів на 20%. Це спричинено конструктивною важкістю виконання та надійністю деталей. При своєчасному ТО, такий автомобіль може їздити без проблем до 5-7 років.

  • Гучність роботи двигуна та вібрації

Під’їхати тихенько додому не вийде, вас почують за сотню метрів. А вібрації завдають дискомфорту всередині. Масивні деталі та набагато більший за розміром двигун сприяють цьому. Пасажири вашого автомобіля можуть не оцінити такі «переваги».

Кожен тип двигуна має свої переваги та недоліки. Тож обирати вам – зважаючи на власні потреби та смаки. Універсального варіанту тут не існує.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Читати більше