Атакамський гуманоїд знову здивував світ

Атакамський гуманоїд знову здивував світ
Поширити в соціальних мережах:

Міжнародна група вчених поставила під сумнів останні версії щодо походження Атакамської мумії.

Міжнародна група науковців поставила під сумнів результати дослідження, яке стверджувало, що химерний скелет, знайдений в пустелі Атакама, був дівчиною з важкими генетичними мутаціями. Про це повідомляє Newsweek.

У 2003 році крихітний гумонаїдний скелет із витягнутим черепом був знайдений у покинутому селищі в пустелі Атакама.

Гуманоїд Атаками, або Ата, був настільки незвичними, що існувала думка щодо його позаземного походженням. Але в 2013 році команда зі Стенфордського університету оголосила результати досліджень, які показали, що Ата є людиною.

Однак багато питань про деформації залишилися, і тому вчені провели подальший генетичний аналіз, який був опублікований в журналі Genome Research цього року. У роботі вони дійшли висновку, що Ата була дівчинкою чилійського походження, яка померла практично відразу після появи на світ. Крім того, дослідники виявили, що Ата страждала від декількох генетичних мутацій, що спричинило її химерні риси.

Фото: ВВС

Проте в дослідженні, опублікованому 18 липня в Міжнародному журналі палеопатології, міжнародна команда експертів поставила під сумнів методи та висновки попереднього дослідження. Автори нової статті не змогли знайти жодних доказів "скелетних аномалій", які, як стверджували дослідження генома, відповідають за химерну зовнішність мумії. Навпаки, цього разу вчені стверджували, що плід виглядав нормальним для свого віку, який, за оцінками, становив близько 15 тижнів. Що стосується витягнутого черепа, то це можна пояснити, як геологічними, так і процесами народження, які вплинули на скелет. переконані науковці. Процес, який називається "пластична деформація", зазвичай змінює форму черепно-мозкових решток, які були занурені в землю. Тепло і тиск можуть повільно впливати на їх форму.

Крім того, автори статті зазначають, що попередні дослідження також підняли ряд етичних проблем, особливо з огляду на те, що мумія датується лише кількома десятиліттями, і контекст, в якому вона була знайдена, залишається незрозумілим. 

Вважається, що стенфордські вчені не виконували правильні протоколи для вивчення залишків людини, які в Чилі, як і у багатьох країнах, охороняються законом. Більше того, технології екстракції ДНК, які були використані під час дослідження, спричинили пошкодження тіла Ати. А вартісний та трудомісткий науковий тест із використанням технологій геному в цілому був непотрібним та неетичним.

Атакамська мумія, яка наразі перебуває у приватні колекції в Іспанії, може бути також незаконно ексгумована та вивезена з країни.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС
«Загублений світ»: Історія, що не має права бути забутою - Каховська ГЕС

Про зруйновану Каховську ГЕС, яка утримувала одне з найбільших водосховищ Європи…

Загадкове зникнення екіпажу судна «Марія Целеста» понад століття тому: нова теорія розвитку подій
Читати більше