7 найпоширеніших помилок, які роблять пробіжку марною

7 найпоширеніших помилок, які роблять пробіжку марною
Поширити в соціальних мережах:

Дізнайтеся правду, яка знадобиться кожному бігуну.

Турбота про своє здоров’я перетворилася на тренд, а ранкові пробіжки стали необхідним ритуалом. І хоча така «мода» нам вигідна, дехто навіть не здогадується, що дарма витрачає час. Отож ми розповімо, які звички варто змінити, щоб біг приніс максимум користі та задоволення.

  • #1 Голос тіла

Відчуваєте, що сил вже немає? – Не змушуйте себе бігти далі! Продовжувати, означає ігнорувати внутрішні відчуття. Якщо ж побоюєтесь переплутати втому з лінню, прихопіть смарт-годинник, який стежитиме за пульсом. Він не повинен перевищувати 140 ударів, а якщо це сталося – переходьте на ходьбу протягом 1-5 хвилин.

Фіксуючи навантаження ви отримаєте від бігу користь, а не шкоду, як це часто трапляється з любителями.

Фото: unsplash.com

  • #2 Статична розминка

Вона непогано розтягує м’язи, але водночас запускає в мозку захисний рефлекс, який запобігає травмам. Забудьте про шкільний урок фізкультури, коли потрібно було обхопити ступні долонями й завмерти.

Після цього м’язи відмовляться працювати так, як би вам хотілося. Швидкість буде повільніша, а шанси травмуватися – вищі. Робіть динамічні вправи – вони імітують навантаження і допомагають тілу підготуватися до подальшої активності.

  • #3 Поїли – і в «бій»

Наш організм немов комп’ютер, тому й діє послідовно. Попоїли? – Кров направляється до шлунка, щоб їжа засвоїлась. А якщо одразу після цього ви «стрибнули» у кросівки й уявили себе марафонцем – кров приллє до кінцівок. Відповідно, їжа залишилася на місці.

Отож не дивуйтеся, якщо раптово з’являться симптоми у вигляді болю в боці чи спазмів. Між їдою та бігом повинна пройти мінімум година, а ще краще – дві.

Фото: unsplash.com

  • #4 На 101% складаєтеся з води

Не варто впадати у крайнощі й встановлювати рекорди. Пийте воду рівномірно протягом дня, адже навіть вона не засвоюється моментально. Це саме стосується й нестачі води в організмі, тому радимо завантажити додаток, що контролює випиту за день рідину.

  • #5 Чим більше – тим… тепліше

Якщо влітку одягнутися на пробіжку не вимагає особливих зусиль, то взимку існують певні правила. Обирайте одяг за принципом «капусти»: перший шар повинен гарно вбирати вологу, другий – шорти й кофтина з якісного матеріалу, а вже третій захищати від снігу та вітру (вітрівка чи легка куртка).

Важливо не перегрітися (спітніти й роздягнутися на морозі занадто ризиково), але й не замерзнути. Адже яке тренування можна назвати успішним, якщо після нього доведеться ще тиждень «відлежуватися»?

Фото: pexels.com

  • #6 На пробіжку хоч у капцях

Біг у неправильному взутті може призвести до неприємних травм, тож обирайте кросівки з товстою підошвою і підвищенням під п’ятою. Вагому роль відіграє й те, де ви будете бігати: для лісу підійдуть трейлові кросівки, а для асфальту або залу ті, що гарно амортизують та фіксують ногу.

  • #7 Бо так треба

Бігати без задоволення – це, певно, найгірше з усіх шести пунктів. І щоденні «катування» навряд чи принесуть очікувану користь. Так, пробіжки позитивно впливають на здоров’я, але якщо це взагалі не ваше, замініть їх чимось приємнішим: спортзал, футбол, бокс… Оберіть те, від чого з’явиться кайф, а не хронічна втома. 

Фото: unsplash.com

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше