5 правил інформаційної війни: як не нашкодити і бути корисним в Інтернеті

5 правил інформаційної війни: як не нашкодити і бути корисним в Інтернеті
Поширити в соціальних мережах:

Нацгвардія звернулась до українців…

Національна гвардія України закликала громадян, які не можуть допомагати на полі бою чи займатися волонтерством, вступати у боротьбу з ворогом в інформаційній війні. Для цього Нацгвардія виклала кілька правил, яких необхідно дотримуватись на інформаційному фронті:

Правило 1

Інформація, котру ви поширюєте у мережах і серед знайомих повинна бути корисною. Корисна інформація виконує завдання, котрі пришвидшують нашу перемогу. Вона може підіймати бойовий дух наших воїнів, волонтерів і працівників галузей критичної промисловості. Вона може демотивувати ворога. Може підтримувати вимушених переселенців. Корисна інформація повинна мати ціль, а перед поширенням будь-якої інформації варто задати собі питання: а який ефект вона має спричинити? Якщо ви розумієте користь – тоді поширюйте.

Правило 2

Якщо ви хочете бути максимально корисними на інформаційному фронті, то не варто продукувати і ділитися великою кількістю матеріалів, котрі мають різні (часом протилежні) меседжі. Найкращий ефект буде тоді, коли ви методично і постійно будете популяризувати одну або кілька позицій, думок чи закликів. Наприклад, українці зі всього світу допомогли українським дипломатам добитися відключення Росії від системи SWIFT, тому що на порядку денному це питання було найпомітніше і про нього говорили і політики, і журналісти, і громадський сектор і звичайні громадяни. Якщо спільно тиснути в одну точку – це прискорить прогрес.

Правило 3

Будьте обережні з неперевіреною інформацією і фейками. Нам може здаватися, що якщо фейк пришвидшить нашу перемогу, то це корисний фейк, проте тут є певний підступ. Річ у тім, що ейфорія спричинена фейком дуже швидко може переростати у розчарування і недовіру. А недовіра - дуже добрий ґрунт для ворожої пропаганди. Важливу чи підозрілу інформацію краще перевіряти на офіційних сторінках командування і у якісних медіа.

Правило 4

На інформаційному фронті краще боротися групами. Зараз є безліч ініціатив, котрі працюють як на українську аудиторію, так і для людей за кордоном. Хтось через комунікацію з медіа, хтось через спілкування з іноземцями на пряму, хтось записує відео різними мовами, а хтось перекладає матеріали і збирає докази російських військових злочинів. Кожен може знайти собі застосування. Для пошуку найвідповіднішого для вас завдання використовуйте гештеґи. Це допоможе організуватися і знайти однодумців.

Правило 5

Не нашкодь. До інформації потрібно ставитися відповідально. Наші військові не раз просили не вести прямі трансляції обстрілів, бо це може допомогти ворогу у коригуванні вогню. Також пам’ятайте, що ваші фото мають зашиті в собі геолокацію, тому дуже обережно фотографуйте і діліться світлинами, котрі зроблені поруч з позиціями українських військових чи стратегічними об’єктами.

 

Читайте також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Містечко турботи: історія створення в Україні унікального місця для українських пенсіонерів
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Колос»
Жертви в ім'я війни: як в рф мільярди доларів витрачаються на вбивства, коли могли б запобігти хвилі катастроф?
Жертви в ім'я війни: як в рф мільярди доларів витрачаються на вбивства, коли могли б запобігти хвилі катастроф?

Це стратегія, яка не тільки відволікає увагу від реальних проблем країни, але й…

Цікаві факти про блискавку: чи влучає громовиця двічі в одне місце і чому не варто стояти там, куди вона поцілила?
General Electric, Hyundai та Siemens: проєкт Rebild Ukrain залучає до відновлення України світових гігантів
General Electric, Hyundai та Siemens: проєкт Rebild Ukrain залучає до відновлення України світових гігантів

Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…

Маловідомі сторінки історії пропаганди: все, що реалізовував нацист Геббельс, він вивчив в радянському союзі
Читати більше