17 відкриттів, здатних змінити наш світ

17 відкриттів, здатних змінити наш світ
Поширити в соціальних мережах:

Щодня наш світ наближається до науково-фантастичного майбутнього, адже цьому сприяє багатотисячна армія фахівців із різних галузей.

Вчені не перестають дивувати нас, оголошуючи про успішну пересадку людської голови або відправці автомобіля Tesla на навколоземну орбіту. Останні кілька років стали для всіх нас справжнім проривом. Представляємо добірку найбільш значущих наукових відкриттів 2017 і 2018 років, які зроблять наш світ набагато краще.

  • Вчені повернули паралізованому здатність ходити

Групі нейрофізіологів із США вдалося зробити практично неможливе: повернути паралізованій людині можливість ходити. Чоловік, якого паралізувало кілька років тому після падіння зі снігохода, взяв участь в міжнародному експерименті. Методика, яку використовували вчені, була застосована вперше. Пацієнта поставили на ноги за допомогою електростимуляторів.

За даними нейрофізіологів, часткова реабілітація їх пацієнта зайняла 44 тижні. На даний момент чоловік може самостійно стояти, ходити по біговій доріжці і навіть пересуватися. І все це лише з невеликою допомогою медичного персоналу.

  • Перший в історії кольоровий рентген

Вчені з Нової Зеландії зробили перший в історії людства 3-мірний кольоровий рентгенівський знімок. Новий пристрій створено на основі традиційного чорно-білого рентгенівського апарату, але з використанням технології відстеження та захоплення частинок Medipix. Варто відзначити, що завдяки цій технології в 2012 році у Великому адронному колайдері були виявлені невловимі частинки – бозони Хіггса.

  • Вчені створили жилет, який за кілька днів попередить про серцевий напад

Жилет Smart Vest виглядає досить просто, але при цьому в його внутрішньої частини вбудовані спеціальні бездротові сенсори і електроди. Саме вони дозволяють стежити за ЕКГ, реєструють тиск і звуки серцебиття. І все це безперервно протягом 24 годин. Власник такого диво-жилета зможе встановити спеціальний додаток на свій смартфон, де будуть зберігатися всі дані про роботу його серця.

Автор даної розробки зазначає, що програма здатна ставити діагноз і навіть пророкувати серйозні проблеми з серцем, адже аномальна активність серцевого м'яза стає видно на ЕКГ за 2 дні до майбутнього нападу. Жилет вже вдало пройшов випробування на добровольцях.

  • Ізраїльські офтальмологи винайшли очні краплі, які відновлюють рогівку ока

Чи можете ви уявити, що зовсім скоро окуляри для корекції зору перестануть користуватися попитом, а їх основне призначення виконуватимуть звичайні краплі. Саме над цим і працює група ізраїльських офтальмологів. Вчені вже вдало протестували краплі на свинях. І результати досліджень перевершили всі очікування. Краплі показали високу ефективність у боротьбі з короткозорістю і далекозорістю.

  • Поліцейським Китаю видали "розумні" окуляри з функцією розпізнавання обличчя

З початку 2018 року китайським поліцейським міста Чженчжоу видали «розумні» окуляри GLXSS, оснащені технологією розпізнавання осіб. Окуляри можуть робити фотографії, записувати відео в HD-якості, а також відображати інформацію на лінзах завдяки технології доповненої реальності. Цей функціональний пристрій вже допоміг затримати майже 40 злочинців.

  • Капці, що паркуються, від Nissan

Нарешті проблема із домашнім взуттям, яке постійно губиться, може залишитися в минулому, адже компанія Nissan представила капці на колесах. Також капці оснащені двигунами і датчиками з використанням технології ProPilot. Завдяки цьому взуття повертається на вказане місце.

  • У Китаї вдало випробували повітряне таксі

Аероавтомобіль EHang 184 схожий на квадрокоптер, але при цьому має просто відмінну функціональність. Він вміщує 2 пасажирів, здатний пролетіти до 15 км на одній зарядці, а також розігнатися до 130 км/г. Розробники припускають, що комерційна версія літаючого таксі буде працювати від автопілота. Керуючому транспортом доведеться лише вказати кінцеву точку маршруту. Можливо, вже незабаром саме це повітряне таксі позбавить жителів мегаполісу від необхідності стояти в багатокілометрових заторах.

  • Штучний інтелект на варті людства

Цю новину навряд чи можна віднести до наукових відкриттів, однак все, що сталося в історії, є відмінним прикладом колосального розвитку штучного інтелекту. В січні нинішнього року жінка з Аргентини опублікувала в Facebook пост, в якому попрощалася зі своїми друзями і близькими. До посту була прикріплена фотографія упаковки сильнодіючих препаратів. Її пост був миттєво розпізнаний алгоритмами соціальної мережі, яка використовує для подібних цілей штучний інтелект. Програма відправила сигнал адміністрації сайту в США, а ті зв'язалися з екстреними службами Буенос-Айреса. Прибулі рятувальники виявили жінку вже без свідомості. Завдяки оперативним діям її вдалося врятувати.

  • Створено екзоскелет руки, керований силою думки

Інженери швейцарської Федеральної політехнічної школи створили прототип екзоскелета руки, яким можна керувати силою думки. При цьому електроди пристрої розміщуються на спеціальному головному шоломі. У ранніх розробках електроди потрібно було імплантувати під шкіру. Пристрій вже випробувано людьми, що пережили інсульт і травми хребта.

  • Масштабне тестування безпілотних автомобілей

В 2017 році стало очевидно, що безпілотні автомобілі стануть невід'ємною частиною життя землян. У США пальма першості в цій галузі належить компанії Tesla, яка щорічно удосконалює свої електромобілі, оснащені безпілотними системами.

  • Криптовалюта – нова складова світу економіки

У 2017 році світова економіка зіткнулася з несподіваним викликом, а точніше з небувалим зростанням популярності електронних грошей – криптовалюти. Незважаючи на те, що перша і найвідоміша на даний момент криптовалюта під назвою біткоіни була запущена в 2009 році, всесвітньо популярною вона стала тільки влітку минулого року.

  • Дослідники довели неспроможність теорії походження людини розумної

У 2017 році людство суттєво просунулося в пізнанні самого себе. Довгий час вважалося, що нинішні Homo sapiens виділилися з найдавнішого роду людей близько 200 000 років тому десь в Східній Африці. Більшість відомих на сьогодні антропологічних та археологічних даних підтверджували цю версію. Однак влітку в журналі Nature була опублікована стаття міжнародного колективу вчених, які виявили останки людей, яким більше 300 000 років. І жили вони в зовсім іншій частині африканського континенту. Дослідники стверджують, що якщо одягнути їх в сучасний одяг і випустити в натовп, то вони зовсім би не відрізнялися від нас. Це відкриття повністю довело неспроможність усталеної теорії про походження людини, в якій вчені мають розбиратися заново.

  • Астрономи виявили в Сонячній системі об'єкт галактичного походження Оумуамуа

Ще один абсолютно новий виклик кинув сучасній науці 2017 рік. Вперше в історії спостереження в Сонячній системі виявлено космічне тіло галактичного походження. На Гавайських островах в обсерваторії Кека астрономи виявили унікальний астероїд, який не є частиною Сонячної системи. Це означає, що він був утворений десь в невивченому галактичному просторі.

  • Китайські вчені клонували мавпу

Це перший успішний досвід клонування за методом «овечки Доллі», завдяки якому молекулярним біологам вдалося виростити 2 повноцінних клонів однієї і тієї ж мавпи. Народжені від сурогатної матері мавпочки мають однакову ДНК. Цей успіх допоможе в майбутньому знайти спосіб позбавити людство від раку, уникнути спадкових захворювань ну і, звичайно ж, клонувати вже вимерлих тварин.

  • Генне редагування для терапії живого пацієнта

У 2017 році біоінженери вперше зробили зміну генів живої людини. У серпні минулого року фахівці Орегонського університету провели першу спробу генетичної модифікації ембріона, видаливши ген, який відповідає за виникнення спадкового захворювання серця. Операція пройшла успішно. Інша компанія провела операцію зі зміни геному свиней за допомогою технології CRISPR. Мета компанії - зробити органи тварин придатними для трансплантації людині. Завдяки генному редагування народилися 37 абсолютно здорових поросят, в організмі яких не виявили шкідливих для людини вірусов. Ну і наостанок була проведена генна модифікація на живу людину. Пацієнтом став 44-річний чоловік, що страждає від синдрому Хантера. Поки вчені чекають результатів застосованого методу. І якщо вони виявляться позитивними, то вже в недалекому майбутньому лікарі зможуть лікувати важкі захворювання.

  • Вчені ось-ось позбавлять людство від онкологічних захворювань

Існує думка, що онкологія – хвороба XXI століття. І якщо це дійсно так, то сучасні фахівці вже на шляху до того, щоб нарешті позбавити світ від цього страшного слова. Звичайно ж, зовсім викорінити онкологічні захворювання не вийде, проте вчені всього світу наближаються до того, щоб прирівняти хворобу до ОРВІ. В 2017 році були протестовані різні методи боротьби з раковими клітинами, але найпрогресивнішим виявився безопераційний спосіб лікування онкології матки. Сперматозоїди, оброблені лікарським препаратом, направляли в потрібне місце, досягнувши якого прикріплений до матки сперматозоїд виділяв ліки. В результаті проведених тестувань вдалося досягти видалення 90% заражених клітин. Даний метод дозволить уникнути хіміотерапії.

  • Перша в світі вдала трансплантація голови людини

Погодьтеся, що ця новина звучить так, ніби її повідала людина, що повернулася з далекого майбутнього. Але якщо подумати, то майбутнє – це зараз. Китайські хірурги під керівництвом Серджо Канаверо здійснили першу в світі пересадку людської голови з одного трупа на інший. Операція тривала 18 годин, і результатом її стало успішне з'єднання хребта, нервів і кровоносних судин. 25 грудня 2017 року Серджо Канаверо заявив, що вже в 2018 буде проведена операція з трансплантації голови живої людини, громадянина Китая.

За матеріалами AdMe
 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше