Японські вчені виявили мікроорганізми, котрі здатні їсти пластик

ДЖЕДАІ
Поширити в соціальних мережах:

Планету врятують бактерії! Феноменальне відкриття зацікавило й британців, тамтешні науковці провели низку експериментів, у результаті – пакети зникають за кілька днів, наче їх і не було.

275 мільйонів тон пластикових відходів – саме стільки викидає людство щороку. Нині єдиний спосіб повної їх утилізації – складний хімічний процес. Щоб знищити, приміром, одну пластикову пляшку – лише вдумайтеся – необхідно енергії вдесятеро більше, ніж на її виготовлення. Цього цілком вистачило б, щоб жарівка на 60 Вт світилася шість годин. У природі ж процес розпаду триватиме близько 480 років. З нинішніми темпами виробництва ПЕТ-пакування, до того часу планету вкриють 5 метрів пластику.

І, поки люди не надто переймаються загрозою екологічної катастрофи, рятувати себе взялася сама матінка природа. Японські вчені випадково виявили мікроорганізм, який пожирає пластик. Бактерія виявилася надто кволою, тому покращувати її апетит взялися одразу у кількох інститутах.

Зробити бактерію ненажерливою вдалося британським вченим. Вони опромінили мікроорганізм спеціальними рентгенівськими променями у 10 мільярдів разів яскравішими за сонячні. Вони і змусили активну область мікроорганізму рухатися у сотні разів швидше.

Бактерія використовує пластик як джерело енергії, при цьому кінцевими продуктами її життєдіяльності стають двоокис вуглецю та водень. Тепер вчені думають, як застосувати мікроорганізм на практиці. І, можливо, вже за кілька років пляшка від води щезатиме просто перед очима, ще на шляху до сміттєвого баку.

Більше цікавого дивіться у ДжеДАІ на 2+2 та підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Розкрито таємницю військової машини ІПСО рф: полонений підполковник розповів про секретні структури
«Дракон із Монтеррей»: мексиканські волонтери випадково зняли на відео живу істоту з міфів та легенд
15 метрів холодної крові: Vasuki indicus – нова рекордсменка серед доісторичних гігантських змій
Кохання двох чоловіків: на грецькому острові знайшли найстаріші у світі еротичні графіті
Читати більше