Як не отруїтися грибами в цьому сезоні

ДЖЕДАІ
Поширити в соціальних мережах:

В Україні нині пік грибного сезону. На лікарняних ліжках після куштування осінніх дарів лісу лише за останній тиждень опинилося кілька десятків людей. Серед них діти. Всі як один запевняють, що вживали лише їстівні гриби.

Уманчанка Наталя потрапила в лікарню з сильними галюцинаціями. Хвороблива омана охопила її за дві години після вживання лісових грибів. Швидка забрала жінку вже непритомну.

Я сама вдома замітила, шо мене начало шатать і мені начали якісь картинка появлятись. Цілу дорогу я їхала – я непритомна щитай була, я приходила до свідомості і уходила. Всі говорять, шо я чудом осталась жива, від якогось гриба.

Наталя, постраждала

За останні два тижні в уманські лікарні потрапили три десятки отруєних грибників. Більшість любителів "тихого полювання" – у тяжкому стані: з сильним отруєнням, що супроводжується розладами травлення та галюцинаціями.

Трохи були такі симптоми, пройшло у всіх, мабуть чи більше з’їла, чи слабший організм.

Наталя, постраждала

Лікарі кажуть, при отруєнні грибами, кожна секунда на вагу золота. Що довше зволікати й сподіватися що минеться, то гіршими будуть наслідки. Галюцинації й нудота – одні з перших симптомів отруєння.

Переважна більшість хворих вживали гриби рядовки, як відомо – це умовно їстівні гриби, при порушенні технології приготування яких виникає отруєння.

Василь Мельничук, завідувач терапевтичним відділенням Уманської міської лікарні

Труяться, бо часто до своїх кошиків гребуть усе підряд, розповідають досвідчені лісничі.

Не один раз були випадки, що ми їдемо з лісу люди ідуть з корзинами з грибами і просять нас подивиться, шо вони назбирали, там цілий набор, більша половина грибів не їстівних.

Валерій Колесніков, начальник відділу лісового господарства ДП «УМАНСЬКИЙ ЛІСГОСП»

А точніше – їсти не можна все, що буде в кошику. Бо отруйні гриби швидко роблять такими й цілком їстівні. Наприклад, навіть найменша спора блідої поганки на опеньку чи боровику може призвести до фатальних наслідків. Ба більше – їстівні в звичайних умовах гриби можуть стати небезпечними, якщо вони старі, зіпсовані або пройшли недостатню термічну обробку.

Чим молодший гриб, тим він свіжіший, відповідно, провіряєм на червивість, ножом на зрізі ножки чи шапочки, дивимся, впринципі цей гриб не старий, до вживання пригодний.

Валерій Колесніков, начальник відділу лісового господарства ДП «УМАНСЬКИЙ ЛІСГОСП»

Головне правило "тихого полювання" – зрізати тільки ті екземпляри, в яких впевнені. А от на 100 відсотків безпечними гриби можуть бути лише в одному випадку, якщо їх виростили в теплиці.

Більше цікавого дивіться у ДжеДАІ на 2+2 та підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину
В нафтогазовій державі не вистачає палива: в росії повідомляють про дефіцит бензину

Все завдяки санкціям та злагодженій роботі ЗСУ, СБУ та ГУР…

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Читати більше