У Польщі тисячі поліцейських долучилися до національного страйку

ДЖЕДАІ
Поширити в соціальних мережах:

Місцеві поліцейські масово беруть вихідні. Здебільшого на роботу не виходять патрульні. Вже кілька місяців у Польщі не штрафують порушників правил дорожнього руху, а тепер на вулицях копа і днем з каганцем не знайти.

Поліцейські протести охопили всю Польщу! Спочатку на роботу не вийшли півсотні силовиків. Наступного дня – понад півтори тисячі. А сьогодні на вимушеному лікарняному аж чотирнадцять тисяч копів. З такими темпами у країні скоро не залишиться "стражів порядку".

Протест розпочався з Лодзинського району. Вранці там сотні поліцейських взяли вихідний. Далі пішла ланцюгова реакція. Вже на ранок ситуація повторилась у сусідніх районах. А згодом протести охопили всю Польщу.

Маріус Сіарка, інспектор поліції

Правоохоронці вимагають збільшити їм зарплатню щонайменше - на 200 доларів. І покращити соціальний захист.

Ситуація така критична, що майже в кожному місті та селі скоро не буде патрулів. Протестують здебільшого офіцери нижчих ланок – саме ті, хто має забезпечувати порядок. Вони заробляють найменше. До трьох з половиною тисяч злотих на місяць. Це близько семисот доларів.

Маріус Сіарка, інспектор поліції

Скажімо, касир у крамниці отримує більше, і на пенсію виходить раніше. Правоохоронці кажуть, професія поліцейського втратила колишній престиж. Тепер жоден поляк не хоче поповнювати лави стражів порядку.

Молоді люди заробляють мізер. А по телебаченню вони чують, що завдяки своїй роботі їм вдалося вибити зі злочинців мільярди. Тож вони хочуть поліпшити своє становище тут і зараз.

Рафал Янковські, колишній очільник МВС Польщі

Польська влада не пам’ятає таких масових і радикальних протестів силовиків. Однак має своє бачення проблеми.

Ситуація, справді, серйозна. Потребує негайного вирішення. І ми це розуміємо. Однак, мітингувальники діють не самі. Мають координаторів серед політиків.

Ярослав Зелінський, заступник начальника МВС Польщі

Така відповідь поліцейських не влаштовує, тому протести триватимуть. Від літа копи вже не штрафують водіїв за незначні порушення правил. І періодично ходять вулицями міст з трунами з написом поліція. Мовляв, недовго залишилося.

Більше дивіться у ДжеДАІ на 2+2 та підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше