Обов’язковий технічний контроль авто незабаром повернеться

ДЖЕДАІ
Поширити в соціальних мережах:

Вже навіть опублікували перелік того, що перевірятимуть. Експертів він відверто здивував. Де саме можна буде отримати "бажаний талончик" і через що доведеться пройти автовласникам?

Повернути техогляд пропонували ще 2015, аби він запрацював з 2019-го року. Але міністерство інфраструктури опублікувало законопроект для громадського обговорення тільки тепер.

Згідно з документом, техогляд проводитимуть приватні компанії, які акредитує Мінінфраструктури. Контролюватимуть підприємців сервісні центри МВС. Це нібито має мінімізувати корупційні ризики.

Я считаю, что этого допускать нельзя. Уповноважувати эти организации СТО нужно, чтоб их уповноважували сами автомобилисты. Например взять пример той же Германии. Там и Декру и ТЮФ уповноважують ОДАК – организация немецких автолюбителей. А государство может проводить контроль, например МВД.

Олег Назаренко, директор ВААІД

Натомість, у сервісному центрі МВС запевняють: талончиками техогляду ніхто не торгуватиме.

Одразу хочу застережити, що не треба проводити паралелі з державтоінспекцією. Перш за все вся інформація доходить до реєстру, по-друге, в минулому році було запроваджено обов’язкову фото відео фіксацію процесу проходження технічного контролю.

Владислав Криклій, начальник головного сервісного центру МВС України

Фото та відео фіксацію техогляду, що вже працює для комерційного й пасажирського транспорту, серйозно сприйняли не всі. Проте будь-які махінації миттєво викриваються.

Навіть жартували, тому що і номерні знаки підставляли, і на гумку їх садили, і в фотошопі щось підмальовували. Вирішили, що в нас взагалі ніхто не дивиться, не перевіряє, нам просто танк на номерних знаках в фотошопі намалювали і надіслали таку фотографію.

Владислав Криклій, начальник головного сервісного центру МВС України

За такі жарти протоколи перевірки будуть скасовувати, а у нечесних СТО забиратимуть ліцензії.

Наразі законодавець передбачає відповідальність, в тому числі майнову, на тих суб’єктів господарювання, які будуть с порушенням відноситися до цієї роботи. Будуть анулювати ліцензії, будуть накладати штрафи.

Анатолій Волков, юрист

Якщо водій їздить на автомобілі, що не пройшов техогляд, він повинен заплатити штраф у розмірі 1700 гривень. Крім того, якщо порушення при перевірці було з боку експерта, його також покарають. Штрафи будуть від до 3400 гривень.

Що саме перевірятимуть в автомобілі під час огляду має вирішити Кабмін.

По сегодняшним нормам при техосмотре проверяется, например, исправность кондиционера. Проверяйте, пожалуйста, те факторы, которые влияют на безопасность дорожного движения: свет, тормоза.

Олег Назаренко, директор ВААІД

Громадське обговорення триватиме до 8 листопада. Після цього законопроект внесуть у Верховну Раду. Якщо голосування буде успішним, то обов’язковий техогляд для приватного транспорту впровадять вже з 2022 року.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше