Невизнані герої: чому держава не помічає своїх захисників

Дембель
Невизнані герої: чому держава не помічає своїх захисників
Поширити в соціальних мережах:

Вони віддають життя за Батьківщину не заради нагород, проте беззаперечно на них заслуговують. Чому держава не визнає справжніх героїв попри всі їхні подвиги – у програмі Дембель на 2+2.

"Тих бійців, котрі були і у ДАПі, і здійснювали героїчні подвиги, фактично, їх просто проігнорували. Такі моменти хлопців дуже сильно гнітять, б'ють по ним морально, показуючи, що вони нібито не потрібні ані державі, ані суспільству", - коментує систему державного нагородження Богдан Ковальов, екс-радник заступника міністра оборони.

Максим Матвєєв – один з таких невизнаних героїв, начальник медичного пункту 93-ї бригади, яка у найгарячіших точках під мінометними обстрілами рятувала життя бійців.

"Вивели всю бригаду на ротацію, і коли построїли, було, чесно кажучи, соромно дивитись. Це був дійсно парад ганьби. Одиниці бойових людей нагородили", - розповідає медик про церемонію нагородження його бригади.  

"Медик, котрий у ДАПі врятував дуже багато хлопців. Більше двох чи трьох разів подавали на нагородження. Я у шоці від ситуації, коли таких людей, як Матвєєв, не помічають", - обурюється Богдан Ковальов.

Необхідність чекати на нагороди роками або цілковите ігнорування з боку держави чиновники пояснюють довгим шляхом, який мають пройти нагородні листи (від командира взводу до командира батальйону, потім до командира бригади, звідти по черзі до штабу сектору, штабу АТО, Генерального штабу, і тільки потім до Міністерства оборони та Адміністрації Президента), а також нестачею людей, які б з ними працювали.

Бійці у свою чергу бачать дещо інші причини: "Нагороджують лише наближених, а я виконую свою роботу. Я ж не можу ставитися до служби гірше або краще".

Однак, справедливість є – українці самі нагороджують своїх героїв. І найвищою нагородою, напевно, являються дитячі листи та зроблені власноруч подяки. До таких нагород у бійців особливо тепле ставлення: "Чесно кажучи, у нас кожний військовослужбовець береже ці дитячі листи у себе у кишені на грудях, і повірте, скоріше за все вони і допомагають".

Не залишилися осторонь ані волонтери, ані церква. Аби виправити несправедливість з боку держави, активісти створили першу народну нагороду – орден "Народний герой України". Запропонувати тих, хто достойний, може кожен бажаючий. Цим орденом нагороджено вже близько 200 чоловік.

"Волонтери бачили: вони не тільки обділені амуніцією, продовольством, водою, проте вони обділені й увагою з боку держави", - ділиться Георгій Тука, член нагородної комісії.

Нагороджує захисників і Київський патріархат, його медаль отримало близько 10 000 бійців.

Подробиці дивіться у соціальному проекті Дембель на 2+2.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій
«Загублений світ» розкаже, як війна впливає на розвиток технологій

Для науково-технічного прогресу війна часто стає каталізатором до стрімкого розвитку…

Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні
Героїчні досягнення українців: захисник на протезі сім метрів протягнув літак Ан-26 і пробіг марафон у Лондоні

Роман Кашпур та інші українські ветерани вражають світ своїм мужнім прикладом…

«Велика брехня»: як російська пропаганда використовує методи нацистів для дезінформації?
«Стріляють з біонічними руками»: українські захисники після поранень та ампутацій повертаються на фронт
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»
«Знали, що робимо епохальне українське кіно», - Олексій Гнатковський про зйомки в «Довбуші»

На Київстар ТБ новий випуск проєкту «Про кіно для ТеБе»…

Правда про передачу Криму: як насправді півострів став частиною України?
Читати більше