Випадкові відкриття, що змінили світ: як з’явилися чипси, візок для продуктів та віагра

Загублений світ

Багато вчених десятиліттями роблять шалені відкриття, але є винаходи, які з’явилися випадково…

Картопляні чипси  — це наслідок поганого характеру одного відвідувача американської кав’ярні. Клієнт нарікав, що шматки картоплі надто грубі, тому кухар Джордж Крам, розсерджений постійними скаргами, вирішив помститися і нарізав картоплю надзвичайно тонкими скибками, що нагадували папір. Він обжарив їх до хрусткої скоринки та подав незадоволеному клієнтові. Тоді світ вперше побачив чипси.

Ще один винахід, який став невіднятою частиною нашого життя, з'явився завдяки дитячій іграшці. Це був звичайний іграшковий автомобіль на мотузці, який підштовхнув Сільвана Голдмана з Оклахоми на створення візка для супермаркетів. Чоловік якось помітив, що клієнтам його магазину не вистачає рук, щоб купити багато товарів. І одна жінка просто поставила свою сумку на іграшковий автомобіль свого сина та повезла її. Відтоді візки увійшли в наше життя.

Окремо варто згадати відкриття, що викликало справжню революцію в фармацевтичній галузі, хоча спочатку його створювали для зовсім іншої мети. Мова йде про відомий препарат віагра. За ідею виробника цитрат силденафілу був створений для людей з серцево-судинними захворюваннями. Препарат мав покращити кровообіг поблизу серця та зменшити тиск. Так сталося, але не до кінця. Винахід роздали пацієнтам для випробувань. Результати спантеличили медиків, зміни кровообігу спостерігалися, але не зовсім в тій зоні, де планувалося. Радісні чоловіки, хоч і не вилікували серце, але не відмовилися від прийняття таблеток.

Ще 5 років розробник тестував свій винахід, і в 1998 році ці стимулятори вийшли на ринок офіційно та отримали назву віагра. Фармацевти зазначають, що саме цей товар має найбільший попит серед нічних аптек.

Ці історії наочно демонструють, що навіть випадкові знахідки можуть змінити світ. А ще вони показують, як важливо бути уважним до навколишнього світу, адже навіть найнесподіваніші ситуації можуть стати джерелом великих ідей.

Чи завжди важливі винаходи з'являються після багаторічних досліджень? І чи варто завжди довіряти своїм початковим задумам? Досліджуй незвідане разом з нами та дізнайся більше про інші випадкові відкриття у нашому сюжеті. Дивись відео «Загубленого світу» вже зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Читай також:

Новини

Всі новини
Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше