Найбільш сейсмонебезпечні зони планети – Україна знаходиться на одній з них

Загублений світ

Початок 2023 року «відзначився» серією руйнівних землетрусів у Туреччині та Сирії…

Це спровокувало навіть зміщення землі на три метри! Зазвичай у зоні ризику опиняються місцевості та населенні пункти розташовані на лініях розломів земної кори. У зонах де стикаються, труться та заходять одна під одну літосферні плити.

Найбільш сейсмонебезпечні зони планети – це:  

  1. Територія тихоокеанського вогняного кола, де розташовані: Сахалін, Камчатка, Індонезія, Курили, Філіппіни, японські острови, Чилі та узбережжя Каліфорнії. Завдяки руху Тихоокеанської платформи тут не лише часто бувають землетруси, а й постійно відбуваються виверження вулканів.
  2. Друга небезпечна зона Євразійського поясу. Це територія Гіндукушу, малої Азії, гір Тань-Шань, Гімалаїв та Паміру.

«Потужний сейсмоактивний пояс, який починається на Азорських островах, проходить через Середземне море і захоплює частину України. Очевидно, що у цьому поясі часто відбуваються землетруси і на нашій території також», - розповів сейсмолог Олександр Кендзера.

Лідирують за кількістю землетрусів Чилі та Японія. Їх трусить тисячу разів на рік. Сильні поштовхи, більше 7 балів, відчуваються навіть в Україні – у Львові дрижать будинки. І це за 9 тисяч кілометрів від Токіо. Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Дивись також:

Також не пропусти, з 6 лютого, щопонеділка, о 17:00 на 2+2 виходитимуть прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Новини

Всі новини
Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Дивитись більше