Маловідомі сторінки історії пропаганди: все, що реалізовував нацист Геббельс, він вивчив в радянському союзі

Під маскою пропаганди

Одразу після Жовтневого перевороту більшовики почали активно…

Ми звикли думати, що сучасна російська пропаганда використовує методи радянського союзу, який той свого часу, як вважалося, запозичив їх у нацистів. Але це далеко не так, скоріше навіть навпаки!  

«Нацистська пропаганда вчилася в радянської. Все, що реалізовував та проговорював рупор нацистського режиму Геббельс, він вивчив, відвідуючи СРСР. – каже заступник директора з наукової роботи Юлія Ліпська. – Радянський Союз від перших хвилин свого існування неймовірну кількість часу, зусиль та ресурсів приділяв саме пропаганді, бо на цих двох китах – пропаганда і зброя – тримався по суті весь режим».  

Одразу після Жовтневого перевороту більшовики почали активно впроваджувати пропаганду, маючи на своєму боці ресурси та сили.

«Ленін починає втілювати пропаганду не тільки в декрети, які розсилаються мільйонними накладами, де постійно йшла якась брехня, але яка подобається людям. Наприклад, одна пропаганда для деревень, інша для міст, третя для військових, четверта — для зовнішнього світу», - розповів Олександр Алфьоров, кандидат історичних наук, який з початком російського вторгнення добровільно вступив до лави ЗСУ і нині є начальником групи управління 3-ої окремої штурмової бригади.

Ці різновиди пропаганди, зокрема, показались дуже ефективними у мобілізації населення та контролі над думкою. І, хоча радянська пропаганда не безпосередньо навчала нацистських ідеологів, вона створила певний шаблон, який був згодом використаний у нацистській пропаганді.

Більше подробиць – у проєкті «Під маскою пропаганди» просто зараз:

Loading...

Читай також:

Новини

Всі новини
Людина, яка слухає його, спершу почувається приниженою, а потім …
Кремлівські пропагандисти вміло маніпулюють розумом своїх людей…
70% російського прокату складають фільми, що популяризують насилля…
У музеї пропаганди зберігаються приклади, як злочинний режим намагався приховати правду…
Дивитись більше