Топ-5 продуктів, які небезпечно мити перед вживанням

Вимити – не означає захиститися! Ми зібрали для вас рейтинг продуктів, які мити перед вживанням не просто не рекомендовано, а небезпечно!

  • М'ясо.

Здивовані? Уявляєте скільки мікробів сіло на чудовий шмат м'яса на прилавку до того як він опинився у ваших руках? а скільки людей тицьнуло його своїми пальцями? Виникає непереборне бажання кинути його під воду й вимивати до стерильності! Але миття не допоможе, а лише нашкодить вашій їжі.
Річ у тім, що на поверхні м'яса живе ряд бактерій. Наприклад, на курці найчастіше можна зустріти сальмонелу. Якщо ви просто змиєте її водичкою, то вона як по водоспаду потрапить на шкіру ваших рук, стінки кухонної раковини та кухонне приладдя.


Що ж тоді робити? Взяти обраний в супермаркеті чи на ринку шмат м'яса, промокнути його серветкою, яка вбере з продукту власний сік та зайву вологу. Й кинути у водичку на плиті. При термічній обробці бактерії гинуть. Тому коли настане час кипіння, злийте воду й замініть на нову.
 Топ-11 причин з’їсти мандарин 

  • Риба.

Та ж сама історія, що і з м'ясом. Певна річ, якщо риба в крові й з тельбухами, її треба почистити й порізати на порції. 

Шизофренія та депресія, або як їжа впливає на людський мозок 

  • Яйця.

Багато хто уявляє весь шлях, яким яйце взагалі з’являється на світ. Потім усі ті людські пальці з купою мікробів, які чіпають яйце поки воно дістанеться магазинної полички. Тому дехто бере яйце й обережненько тре губкою під цівкою води. І робить величезну помилку! Річ у тім, що шкаралупу змочують спеціальними розчинами – вони захищають вміст яйця від проникнення різноманітних бактерій ззовні. Під час миття цей захисний бар'єр знищується. Цим самим ризик зараження білка чи жовтка різноманітними бактеріями збільшується. 

  • Свіжа зелень в герметичних упаковках.

Нині популярності набирають салати, які береш з полиці в магазині, висипаєш в тарілку вдома й поливаєш олією – ось тобі й весь процес приготування. І хоч виробник попереджає написом на пакеті, що «продукт готовий до вживання», більшість з нас із цим не згодні. А висипають салат в тарілку чи друшляк і зайвий раз промивають водою. Це зовсім зайве. Бо під час час фасування ці рукола, базилік, айсберг тощо проходять всі необхідні види дезінфекції. А коли ми їх пересипаємо в інший посуд або миємо в раковині, де наприклад, щойно помили м'ясо… ризик підхопити якісь бактерії значно підвищується.

  • Гриби

Тут все просто. Якщо мити гриби, то дуже швидко. А після - увібрати вологу рушником. Шкоду продукту завдасть довге перебування у воді. Річ у тім, що гриби легко вбирають в себе вологу. Через що стають не смачними після приготування.