Топ-10 міфів про горілку

Горілка – один із найпопулярніших алкогольних напоїв у світі. Сьогодні розвінчуємо міфи про вогняну воду.

  • Горілку винайшов Дмитро Іванович Менделєєв

Видатний вчений Менделєєв ніякого відношення до горілки, всупереч поширеному міфу, не мав. Дмитро Іванович дійсно досліджував сполуки етилового спирту з водою. Однак, лише з точки зору фізичних властивостей. Сам Менделєєв горілку ніколи не пив.

Як пити і не спитися – секрети вживання алкоголю 

  • Уся горілка однакова

Аромат горілки залежить від того, з чого вона зроблена, і як дистильована. Спиртне родом зі східної Європи завжди ароматніше, міцніше, і відповідно б'є по мізках. Чого не скажеш про горілку, вироблену на заході Європи, вона м’якша і на смак, і на ефект.

  • Горілка добре зігріває

Одна з поширених легенд − це те, що горілка допомагає в мороз зігріватися. Поспішаємо засмутити. Це не зовсім так. Коли людина потрапляє в тепле приміщення після морозної вулиці і випиває чарку горілки, вона і справді зігрівається. Під дією алкоголю серце починає працювати швидше і виробляється додаткова енергія. А ось на морозі горілку краще не пити, тому що свої зігріваючі властивості вона втрачає. Капіляри шкіри розкриваються, що сприяє віддачі тепла організмом і може привести до переохолодження.

Пити чи не пити: найпоширеніші міфи про воду 

  • Горілка вбиває мікроби

Дуже поширений міф. Дійсно, горілка вбиває шкідливі мікроби і знезаражує організм. Однак корисні мікроби, які так необхідні для нормальної життєдіяльності людини, знищуються теж. Організм людини впадає в своєрідний анабіоз і стає не стійкий до хвороб і інфекцій, адже сповільнюються всі процеси − і хороші, і погані.

  • Горілку потрібно заморозити

Це суто вигадка маркетологів. Так пляшечка виглядає набагато красивіше. Мороз справді підкреслює смак і аромат напоїв. Але в горілці немає ні того, ні іншого. Це чистий напій для сп'яніння. Так, горілку приємно охолодити, але зберігати і пити її з морозильника − неправильно.

Алкоголь: як правильно закушувати 

  • Закушувати горілку потрібно жирною їжею − це допомагає не сп'яніти

Ви здивуєтеся, але ні. Жирна їжа навантажує печінку, а це ускладнює похмілля. Тож, «чарка да шкварка» − прямий шлях до головного болю вранці, особливо якщо вам не 20 років, і печінка вже не та. Ідеальна закуска − не дуже жирна і не дуже густа.

Факт: Найдорожчою горілкою в світі є «Diva», вироблена в Шотландії. Ціна за одну пляшку − від 4 тисяч До 1 мільйона доларів в залежності від прикрас пляшки.


  • Горілка допомагає боротися з безсонням

Деякі також помилково вважають, що при безсонні можна випити чарочку, і міцний сон не змусить себе довго чекати. Це не так. По-перше, реакція кожної конкретної людини на алкоголь суто індивідуальна. У когось дійсно наступає сонливість, а деякі, навпаки, пожвавлюються або впадають в занепокоєння. По-друге, якщо вам цей спосіб все-таки допомагає заснути, то не сподівайтеся на повноцінний відпочинок. Алкоголь викликає зневоднення організму, що аж ніяк не сприяє здоровому сну.

  • Горілка знімає стрес

Чомусь серед населення поширена думка, що стрес потрібно знімати алкоголем. На практиці, однак, горілка навряд чи може вважатися ефективним антидепресантом. Приблизно 20-30 мілілітрів сорокаградусного напою дійсно допоможуть зняти емоційну і фізичну напругу. Правда, дуже важливо не переборщити, що під дією алкоголю дуже легко зробити, адже притупляється здатність критично оцінювати свої дії. Таким чином, намагаючись заглушити горілкою стрес, людина ризикує стати жертвою алкоголізму.

  • Зернова горілка краще, ніж картопляна, абощо

Сучасні технології виробництва спирту знижують значення сировини в процесі. Тож зернова вона або картопляна стає не так уже й важливо. Підтверджують, що це твердження не більше ніж міф, результати міжнародних конкурсів. Так, в 2010 році найкращою горілкою у світі стала англійська картопляна.

  • Горілка покращує травлення

Під впливом алкоголю змінюється дуже важливий регулятор нашого організму − відчуття голоду, апетит. Природне відчуття голоду перебільшується, відбувається перевантаження шлунково-кишкового тракту, порушується нормальне травлення. Тому, коли людина випиває горілочки, вона так смачно заїдає її. Якщо людина страждає на алкоголізм, процеси травлення лише погіршуються. Тому важливо знати міру!