Приголомшуюче відкриття: глибоко всередині Землі лежать залишки стародавньої планети

Мільярди років тому вона врізалася в Землю, при цьому створивши Місяць…

У 1980-х роках геофізики здивували світ приголомшливим відкриттям – поблизу центра Землі вони виявили дві таємничі області, дивні згустки, які отримали назву «великі низькошвидкісні провінції» (LLVP). Вони мають розміри вдвічі більші за Місяць, а склад матеріалу відрізняється від оточуючої мантії.

Перші натяки на існування LLVP з'явилися, коли геофізики виміряли сейсмічні хвилі, які проходили через Землю. Вони помітили масштабні тривимірні варіації всередині структури Землі, відзначаючи особливості двох великих структур поблизу земного ядра, які називаються LLVP. Ці області містять надзвичайно велику кількість заліза, яке робить їх надзвичайно щільними та сповільнює проходження сейсмічних хвиль.

Що це за дивні утворення, вчені не могли пояснити донедавна, пише видання ScienceDaily. Згідно з дослідженнями, опублікованими в журналі Nature 1 листопада, LLVP можуть бути залишками стародавньої планети, відомою як Тея, яка зіткнулася із Землею мільярди років тому, при цьому створивши Місяць.

Інтерес до цієї гіпотези виник у 2019 році під час семінару про формування планет, який проводив Михайло Золотов, професор Університету штату Арізона. Вчені виявили, що Тея могла бути багатою на залізо планетою, і коли вона зіткнулася з Землею, частина її матеріалу стала частиною мантії Землі, утворюючи LLVP.

Цянь Юань, науковий співробітник Каліфорнійського технологічного інституту, взявся за вивчення цієї гіпотези. Дослідники розкрили, чому матеріал Теї не змішався з рештою планети. Вони вважають, що більша частина енергії, отриманої від зіткнення з Теєю, залишилася у верхній половині мантії, залишивши нижню мантію Землі холоднішою. Така холодність дозволила зберегти багатий на залізо матеріал Теї, створюючи LLVP, замість того, щоб він повністю змішався з іншими шарами планети.

Залишки стародавньої планети, які сьогодні лежать глибоко всередині Землі, свідчать про таємничу історію нашої планети та подарували нові відповіді на загадки планетарної науки. Проте науковцям ще належить визначити, які наслідки це могло мати для найдавнішої еволюції Землі.

Читай також:

Фото: стоп-кадр з відео