Палеонтологічна сенсація: вчені вперше показали скам'янілі рештки «китайського дракона», віком 240 млн років

Це справжнє відкриття століття…

Вченим вперше вдалося повністю розкрити скам'янілі рештки морської рептилії, віком 240 мільйонів років, яка вражає схожістю з міфічним китайським драконом. Відомий як Dinocephalosaurus orientalis, цей дивовижний звір завдовжки 5 метрів знайдений у південно-західному Китаї під час тріасового періоду.

Хоча, як пише видання iflscience, цей вид був відомий науці вже з 2003 року, раніше наявність не усіх зразків ускладнювала його ідентифікацію. Але, завдяки новим знахідкам у провінції Гуйчжоу, де виявлено п'ять додаткових екземплярів, науковці змогли зібрати повний зразок, який вперше і показали у всій красі.

Фото: Marlene Donelly

Реконструкція екземпляра, побудована на базі семи зразків, розкриває, що Dinocephalosaurus orientalis має набагато довшу шию, ніж раніше вважалося. Це надає тварині елегантний вигляд, схожий на дракона з китайських легенд.

Науковий проект, опублікований в журналі Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh, став можливим завдяки спільним зусиллям вчених з Шотландії, Німеччини, США та Китаю, які протягом 10 років досліджували скам'янілості в Інституті палеонтології та палеоантропології хребетних у Пекіні.

Dinocephalosaurus orientalis, згідно з даними вчених, був добре пристосований до життя в океані, як свідчать його ластоподібні кінцівки та знахідки риб'ячих кісток у шлунку деяких екземплярів. Незважаючи на водний спосіб життя та довгу шию, ця морська рептилія відрізняється від плезіозаврів, які з'явилися на Землі значно пізніше.

Читай також:

Фото: National Museums Scotland