Найдавніша у світі: в Індонезії знайшли гігантську піраміду, яка може переписати історію людства

Так вважають дослідники…

У Індонезії, на острові Західна Ява, трапилося сенсаційне археологічне відкриття. Величезна піраміда, прихована під схилом пагорба, може бути найдавнішою мегалітичною спорудою у світі, створеною руками людини, пише видання sciencealert.

Ця таємнича споруда, відома місцевим жителям як «punden berundak», є священною для індонезійців і складається з терас, що ведуть до вершини пагорба. Однак суперечки існують щодо того, чи ця піраміда була створена людьми, чи це результат природних процесів.

Дослідники провели ретельний аналіз «Gunung Padang» - саме таку назву дали піраміді, використовуючи різні методи, включаючи радіолокаційні радари, колонкове буріння та зображення підземних порід. Перше радіовуглецеве датування вказує на те, що початок будівництва міг відбутися 16 000 років, а можливо, навіть і 27 000 років. Порівнюючи це з іншими світовими мегалітичними спорудами, такими як Гебеклі Тепе в Туреччині (датований 11 000 років тому), можна зрозуміти величезний вік Gunung Padang.

Фото: Natawidjaja та ін., Археологічна розвідка, 2023

Згідно з дослідженнями, піраміда будувалася у різні етапи, найдревніший з яких лежить на глибині 30 метрів. Найстаріша частина споруди, ймовірно, була створена між 25 000 і 14 000 роками до нашої ери, але потім була покинута на кілька тисячоліть.

Будівництво піраміди відновилося приблизно в 7900-6100 роках до нашої ери, а деякі ділянки були засипані. Остаточна фаза будівництва відбулася приблизно в 2000-1100 роках до нашої ер и і є найбільш помітною частиною споруди сьогодні.

Дослідники виявили докази прихованих порожнин та камер всередині піраміди, довжина деяких з них досягає 15 метрів, і стеля висотою 10 метрів. Подальші дослідження мають розкрити природу цих камер і відповіді на питання про те, чому і ким вони були створені.

Читай також:

Фото: РайяніМ