На Місяці знайшли воду: китайська місія Chang'e-5 виявила мільярди тонн води всередині дивних скляних сфер

Вони можуть бути використані у майбутньому як джерело води для місячних баз…

Китайські дослідники, можливо, виявили мільярди тонн води всередині дивних скляних сфер, розміщених на Місяці. Вони можуть бути використані у майбутньому як джерело води для місячних баз, припускає нове дослідження. Про це пише LiveScience.

Крихітні скляні кульки, зібрані у зразках місячного ґрунту та доставлені на Землю китайською місією Chang'e-5 у грудні 2020 року, можуть зберігати до 330 мільярдів тонн (300 мільярдів метричних тонн) води на поверхні Місяця.

Скляні кульки, також відомі як ударні скла або мікротектити, утворюються, коли метеорити врізаються у Місяць зі швидкістю від десятків до сотень тисяч миль на годину, вибухаючи над його поверхнею шматками місячної кори. Усередині цих шлейфів силікатні мінерали, нагріті до розплавлених температур під дією удару, поєднуються, утворюючи крихітні скляні кульки, які, як крихти, розсипаються по навколишньому ландшафту. 

Місячний ґрунт містить кисень, а це означає, що намистини теж. При попаданні іонізованих атомів водню (протонів) від сонячного вітру кисень у розплавлених сферах реагує, утворюючи воду, яка всмоктується всередину силікатних капсул. З часом деякі кулі ховаються під частинками місячного пилу, відомими як реголіт, і опиняються під землею, а всередині все ще залишається вода. 

За правильних температур деякі з цих кульок випускають воду в атмосферу Місяця та на його поверхню, діючи як резервуар, який повільно наповнюється, кажуть дослідники. Це може зробити ці сфери ідеальним джерелом води, а також водню та кисню для космічних агентств, таких як NASA та Китайське національне космічне управління (CNSA), які хочуть побудувати бази на Місяці. CSNSA очікує, що проект створення бази на Місяці буде завершено вже у 2029 році.

«Якщо ми хочемо видобути воду з ударних скляних кульок для майбутніх досліджень Місяця, спочатку ми їх зберемо, потім прокип’ятимо в духовці й охолодимо водяну пару, що виділяється. Нарешті, ми отримаємо рідку воду в пляшці», — досліджує планетарний геолог з Інституту геології та геофізики Китайської академії наук, співавтор Сен Ху.

Китайська місія Chang'e 5, названа на честь китайської богині Місяця, була п'ятою в серії місій, які мають на меті закласти основу для майбутніх висадок людей на поверхню Місяця. Місія висадилася на Місяць, щоб зачерпнути матеріал з його поверхні перед поверненням на Землю в грудні 2020 року.

Читайте також: