Лежала на дні озера: на острові Пасхи в Полінезії знайшли нову статую моаї

Відкриття було зроблено під час репортажів для видання GMA…

Нещодавно на острові Пасхи на дні висохлого озера виявили нову статую моаї. Відкриття було зроблено під час репортажів для видання GMA з острова Пасхи. Знайдена статуя менша за інші на острові, але не менш важлива, бо за словами доктора та професора археології в Університеті Арізони Террі Ханта, «знаменує собою перше відкриття в сухому дні озера і є археологічно значущим».

За словами доктора, який вивчає статуї та острові Пасхи протягом 20 років, є майже тисяча моаї, виготовлених із вулканічного туфу. Найвища статуя моаї на острові має висоту більше 10 метрів. В середньому статуї важать близько трьох-п’яти тонн, але можуть важити і до 80 тонн.

«Моаї важливі, тому що вони представляють історію народу Рапа-Нуї, — сказав Хант. –Вони є культовими для всього світу і справді представляють фантастичну археологічну спадщину цього острова».

Зміни, викликані кліматом, впливають на острів Пасхи, а висихання озера створило «незвичайну можливість» для вивчення території:

«У сухих умовах, які ми маємо зараз, ми можемо знайти більше. Статуї були приховані високим очеретом, який росте в дні озера, і цей факт дає нам надію і можливість казати про те, що насправді в осадових відкладеннях на дні озера є більше моаї. Якщо в озері знайшли одну статую, то повинні знайтись й інші».

Разом з іншими моаї команда шукатиме інструменти, які використовувалися для різьблення моаї та писань. А також вчені дослідять, як зміна клімату та навколишнє середовище впливають на моаї, і як пластик в океані впливає на навколишні води острова.

Читайте також: