Кукурудза зі смаком глясе: в Україні вивели новий тип солодкої кукурудзи, яку треба їсти сирою

Новий тип солодкої культури створили випускники Вінницького аграрного університету…

Випускники Вінницького національного аграрного університету створили новий тип солодкої кукурудзи, яку можна, і навіть треба споживати сирою, пише SEEDS.

«Ми почали створювати та випробовували сорти спочатку на теренах аграрного університету, а потім на власній селекційній ділянці», – згадує керівник компанії та винахідник Михайло Нагорняк.

Українським науковцям вдалося створити нову унікальну кукурудзу, яка поєднує зерна з різною цукристістю та смаком на одному качані. За смаковими властивостями вона подібна до глясе (поєднання кави з морозивом).

«До винайдення такої кукурудзи ми пройшли довгий шлях. Це – абсолютна нова генетика. У всьому світі таку кукурудзу називають синергетичною, від синергії різних типів цукрів та смаків на одному качані», – розповідає Михайло Нагорняк.

Селекціонери з Вінниці хотіли створити аналог популярного американського сорту Добриня, тільки з українською пропискою. Однак результат виявся небагато кращим – вдалося створити новий глясе-тип, в якому присутнє унікальне поєднання природних цукрів: фруктози та сахарози:

«Цю кукурудзу можна їсти навіть сирою – зерна такі соковиті, як стигле яблуко. Коли ми вперше дегустували подібні сорти, то люди не могли повірити, що таке можливе. Кожен знаходив своє пояснення: одному смакувало наче яблуко, іншому – наче херсонський кавун.  Різні поєднання цукрів на одному качані надають незвичного присмаку, зокрема ягідного чи фруктового».

Читайте також: