Кава зменшує ризик розвитку захворювань Альцгеймера і Паркінсона

І оздоровлюючий ефект відбувається не завдяки кофеїну, а залежно від ступеня підсмажування кавових зерен.

Вчені з Дослідницького інституту Крембіля (Канада) вивчили, як три типи кави взаємодіють з організмом людини, щоб зрозуміти, як ця речовина здатна боротися з причиною деменції при хворобах Паркінсона і Альцгеймера. Про це пише naked-science.

Кава захистить від хвороб серця 

Посилаючись на дослідження 2011 року, автори стверджують, що споживання кави знижує ризик розвитку захворювань Альцгеймера і Паркінсона. Вчені вибрали три варіанти одного виду кави (арабіка): слабкого обжарювання, сильного обжарювання і сильного обжарювання без кофеїну.

Позитивний ефект при взаємодії з речовинами, які вважаються винуватцями деменції, продемонстрували два останні різновиди. Тому вчені зробили висновок, що вплив на розвиток хвороб надає не кофеїн, а інший елемент, який з'являється в ході обсмаження.

Всього автори розглядали шість компонентів кави, серед яких були феніліндани – антиоксиданти, що з'являються тільки при обсмажуванні. Саме вони, на думку дослідників, можуть запобігти деменції.

Топ міфів про здоров’я, які вважалися правдою 

Один з дослідників доктор Росс Манчіні розповів, як його колеги збираються продовжити роботу:

Вперше хтось взявся за вивчення взаємодій між фенілінданами і білками, що викликають згубні симптоми хвороб Альцгеймера і Паркінсона. Наступний крок – дослідження того, наскільки корисно це з'єднання і чи здатне воно легко проникати в кровотік.

Росс Манчіні, один з дослідників

Якщо подальші дослідження покажуть позитивні результати, то, можливо, в майбутньому вони приведуть до створення препаратів на основі кави.