Чому у людей лише 10 пальців на ногах, і чи повернемо ми колись собі втрачені кінцівки?

Палеонтологія надає деякі відповіді на ці питання…

Є багато загадкових аспектів еволюції, і одним із них є кількість пальців на руках і ногах людини. Незважаючи на те, що у відомих прикладах інших видів існують історії з різною кількістю пальців, люди залишилися з 10-ма пальцями на руках і ногах. Але чому саме так? І чи є можливість повернути собі зайві кінцівки?

Як пише видання Iflscience, палеонтологія надає деякі відповіді на ці питання. Викопні рештки чотириногих тварин, які існували приблизно 360 мільйонів років тому, свідчать про те, що багато з них мали більше п'яти пальців на ногах. Наприклад, Acanthostega, який був представником цього періоду, мав навіть вісім пальців на кожній нозі. Однак пізніше скам'янілості показали, що чотириногі тварини зменшили кількість пальців до п'яти.

Зміна в структурі кісток і кількості пальців сталася приблизно в той же час, коли ці тварини розпочали більше часу проводити на суші. Дослідники вважають, що це було адаптацією до нових умов, де більше п'яти пальців полегшувало ходіння по землі.

Але чи можемо ми повернути собі зайві кінцівки? З еволюційної точки зору, ймовірно, ні. Закон Долло в еволюційній біології стверджує, що коли організм втрачає складну структуру, відновлення її є малоймовірним. Однак природа іноді буває непередбачуваною, і існують винятки з цього правила.

У 2017 році вчені виявили ящірку, яка відновила здатність відкладати яйця, що раніше було втраченою функцією. Такі приклади все ще рідкісні, і відновлення зайвих пальців у людини шляхом природнього еволюційного процесу малоймовірно.

Але якщо нам дійсно потрібно більше пальців на руках і ногах, то сучасна наука відкриває інші можливості. Можна розглядати втручання в гени, які відповідають за формування кінцівок, або використовувати технології генної редагування для створення таких змін. Проте це вимагає серйозного обговорення і досліджень щодо етичних і практичних аспектів таких маніпуляцій.

Тим часом, маючи 10 пальців на руках і ногах, людина вже здатна до виконання багатоцільових завдань і вчинків. І хоча еволюція залишила нас із цією кількістю пальців, ми все одно здатні до неймовірних досягнень і досягнень в нашому сучасному світі.

Читай також:

Фото: pexels