Бомби-скорпіони, заражені барани та віслюки, бойові свині та слони: ТОП-5 дивних способів стародавньої війни

Методи ведення війни можуть бути винахідливими та екстремальними…

В історії війни людство винайшло безліч видів зброї, від класичних мечів до сучасних ракет. Але серед них є такі, що вражають не лише своєю смертоносністю, але і екстравагантністю свого винайдення. Видання iflscience представило ТОП-5 найекстремальніших видів зброї, які використовувалися в стародавні війни.

Бомби-скорпіони

Майже дві тисячі років тому війська вигадали неперевершений спосіб використовувати скорпіонів як смертоносну зброю. Фаянсові бомби, наповнені отруйними павукоподібними, були кинуті на римських солдатів під час облоги стародавнього міста Хатра. Солдати витримали 20 днів атаки, але врешті-решт оборонні сили перемогли.

Заражені барани та віслюки

Хетська чума в 14 столітті до н.е. – приклад біологічної війни. Заражені барани та віслюки розміщувалися вздовж торгових шляхів ворогів, поширюючи хворобу. Заразний характер туляремії став причиною значних втрат у військових операціях.

Бойові слони

Історія відзначена курйозним епізодом, коли бойовий слон, замість допомоги, став причиною поразки. Тіло померлого слона блокувало вихід під час відступу, що призвело до божевілля тварин та загибелі їхнього власників.

Бойові свині

Європейці виявили, що свині можуть бути ефективною зброєю проти бойових слонів. Їх вереск збуджував тварин, призводячи до непередбачуваних атак. Цей метод вивів у життя фразу «Піррова перемога» – перемога за високу ціну.

Грецький вогонь

У Візантійській імперії з'явилася смертоносна зброя – «Грецький вогонь». Ця рідка суміш вуглеводнів спалахувала навіть на воді, використовуючи хімічні реакції. Точний склад залишається таємницею.

Снаряди з трупів та фекалій

У своєму відчайдушному захисті від ворогів, оборонці Хатрієн використовували отруйних скорпіонів та надлишок екскрементів. Також інші цивілізації використовували заражені трупи як зброю, кидаючи їх через стіни ворожих міст.

Читай також: