Алкоголь: як правильно закушувати

Виявляється, закушувати – це ціла наука! Розбираємось, як правильно це робити, у матеріалі.

Зазвичай вживання алкоголю супроводжується рясним застіллям. Сам факт, що закушувати потрібно, сумнівів не викликає. Однак як це зробити, щоб не нашкодити організму? 

Як не можна закушувати 

  • Важка закуска 

Скажіть "ні" звичним салатам з майонезом та величезним м’ясним тарілкам. Небезпечно закушувати багато, а також жирною або важкою білковою їжею (м'ясо, особливо домашнє, жирна ковбаса, горох, квасоля, каші), бо це: 

  • викликає важке похмілля і посилює шкідливу дію випивки на організм; 
  • наявність їжі в шлунку і кишечнику не применшує дію алкоголю на організм, а відкладає її; 
  • посилює навантаження на печінку, яка і без того зайнята процесом розщеплення алкоголю; 
  • через стінки шлунку і кишечника фільтрується кров, а грудка їжі заважатиме цьому процесу.

Це підтверджується сумною статистикою: більшість смертельних епізодів отруєння алкоголем супроводжуються рясною закускою. 

  • Гостра закуска 

Не рекомендується гостра їжа, що містить часник, хрін, цибулю, гірчицю, перець, оцет вона уповільнює окислення алкоголю і підвищує уразливість підшлункової залози. 

  • Гриби 

Якщо зазвичай ті чи інші гриби засвоюються у вас добре, то в присутності алкоголю вони ж можуть стати отруйними для печінки або викликати страхітливі галюцинації. 

Не закушують й погано сумісними продуктами наприклад, м'ясо повинно перетравлюватися в кислому середовищі, а картопля – в лужному. Тому м'ясо з картоплею – важке для засвоєння блюдо. 

Не поєднується з алкоголем риба фугу. Невелика кількість тетрадоксина, який міститься у ній, в поєднанні з алкоголем може стати смертельно небезпечним. 

Як правильно закушувати 

  • закуска повинна бути помірною, нежирної, легкозасвоюваною; 
  • закушуйте овочами і фруктами. Особливо корисні яблука – в них містяться харчові волокна і пектин, які покращують травлення і допомагають організму краще впоратися з алкоголем. В результаті похмілля буде м'якше; 
  • добре, якщо на столі буде квашена капуста, мед, соковиті ягоди, лимони, виноградний і яблучний сік. Ці продукти містять багато органічних кислот, які покращують обмін речовин і прискорюють переробку алкоголю.

Корисні поради 

  • Пиво краще пити із чимось солоним. Пиво має сечогінний ефект, та й п'ють його зазвичай багато. Після літра пива разом з сечею з організму починає вимиватися натрій. Солона риба допомагає відновити нестачу натрію. Тому солона риба – найкраща закуска до пива. 
  • Корисна закуска із сечогінним ефектом: кавун, кабачок, полуниця, суниця, зелений чай. Разом із сечею швидше вийдуть з організму і отруйні продукти переробки алкоголю. Похмілля буде не таким важким. 
  • До того, як пити алкоголь, корисно випити каву або коктейль тонік горілка. Кофеїн та хінін (міститься в класичних тоніках типу Shweppes) підвищують активність ферментів. Печінка починає працювати краще і легше справлятися з алкоголем. 
  • Якщо на столі лише важка закуска, полегшити становище може нехитрий трюк: перед застіллям варто прийняти ферментний препарат. Прийом ферментів допоможе перетравити важку закуску, а отже, знизити навантаження на печінку і підшлункову залозу, які і без того зайняті складним процесом переробки алкоголю.

Читати також:

Найпоширеніші міфи про пиво

П'яні єноти налякали людей і загриміли у в'язницю

Як пити і не спитися – секрети вживання алкоголю


21062025
Археологи з Музею археології Лондона, наче справжні майстри головоломок, крок за кроком відновили дивовижний витвір мистецтва.
Ми звикли захоплюватися європейськими принцесами, але чи знаєте ви, що Україна також мала своїх вінценосних красунь, чиї долі були не менш драматичними та інтригуючими?
21062025
Коли в повітрі відчувається тепло, а природа вибухає фарбами — саме час вирушити на пошуки натхнення...
Протягом століть російська імперська пропаганда намагалася нав'язати світові образ українців як селянської нації, єдиним надбанням якої є сало та вареники.