Що варто знати про купівлю, використання та зберігання зброї в Україні

102. Поліція
Що варто знати про купівлю, використання та зберігання зброї в Україні
Поширити в соціальних мережах:

Відповіді експерта на найбільш актуальні питання.

Право на захист має кожен громадянин, але, поряд з правами, варто пам’ятати й про обов’язки. В Україні немає труднощів з нелегальним придбанням зброї, та чи варто «гратися» в піжмурки із законом, коли є можливість оформити знаряддя для самозахисту легально.

Хто може стати власником зброї, які для цього потрібні документи та умови зберігання, і чи можна «передбачити» ситуацію, аби не довелося стріляти?

Про це редакції 2plus2.ua розповів начальник циклу тактичної та фізичної підготовки державної установи «Академія патрульної поліції», майор поліції Горошочек Олег Вікторович.

  • Хто може придбати зброю в Україні?

Необхідно розрізняти гладкоствольну мисливську зброю, нарізну мисливську зброю, а також травматичну зброю.

Мисливську зброю може оформити кожен громадянин, але для цього потрібно досягти певного віку, підтвердити психічне здоров’я, пройти навчання і мати умови для її зберігання.

Якщо ми кажемо про довгоствольну нарізну, то це, як правило, копії автоматичної зброї, або ж якісь гвинтівки. У них немає функції автоматичного вогню, зате є певні обмеження на об’єм магазину.

Травматична зброя – це пристрої, які призначені для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями. І для того, аби її придбати, потрібно мати певний статус.

Купити «травмат» можуть працівники правоохоронних органів або члени їх родини, депутати, журналісти, а також особи, які входять до громадських формувань з охорони правопорядку. До слова, приєднатися до таких зовсім не складно. Кожен соціально активний громадянин може до них вступити, якщо готовий витрачати якусь частину свого часу на виконання обов’язків, що перед ним постануть.

Та окрім великого бажання у вас не повинно бути судимостей, будь-яких притягнень до адміністративної відповідальності. І, знову ж таки, доведеться пройти відповідну підготовку і довести своє психічне здоров’я.

  • Як правильно зберігати зброю та хто це контролює?

Якщо ви маєте до трьох одиниць зброї, для її зберігання повинен бути сейф, надійно прикріплений до підлоги чи стіни. Якщо ж зброї більше, мають бути виконані певні вимоги зі встановлення сигналізації у приміщенні.

Контролює це дозвільна служба у територіальних органах поліції, де уповноважені особи ведуть облік зброї у громадян. Дільничні офіцери також здійснюють таку перевірку, існують графіки та періодичність, з якою вони «навідуються» до власників, щоб перевірити стан і умови зберігання зброї.

Якщо ж виявиться, що хтось зберігає зброю незаконно – понесе відповідальність, передбачену статтею 263 кримінального кодексу за «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами». Проте за нарізну зброю, мисливську гладкоствольну або вибухові пристрої передбачена не кримінальна, а адміністративна відповідальність.

  • Якщо хтось використав незареєстровану зброю з метою самозахисту, чи є можливість, що він понесе за це відповідальність?

Звісно, це може певним чином вплинути на рішення суду, але окрім цього існує безліч інших вагомих обставин. По-перше, право особи на життя і здоров’я гарантується Конституцією України. Також Кримінальним Кодексом передбачено право кожного громадянина на необхідну оборону.

І хоча вирішальним буде саме факт самозахисту, це не знімає відповідальності за зберігання та наявність незаконної зброї. Тому цілком ймовірно, що діяння визнають вчиненим в умовах необхідної самооборони, але й відповідальність за статтею 263 також настане.

  • Чи можна спрогнозувати події й запобігти майбутньому нападу?

Кожен повинен розуміти, що особиста безпека є обов’язком громадянина.

«Більше, ніж ви, про вас ніхто не потурбується».

Варто аналізувати власну поведінку і поведінку людини, яка несе для вас загрозу. Бо якщо злочинець не заскочить вас зненацька, це скоротить шанси його вдалого нападу в декілька разів.

Про те, як випередити дії зловмисника, і які методи самозахисту окрім зброї обрати – дивіться у відео:

Стежте за нашими новинами й дізнавайтеся безліч корисних порад від Національної поліції!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Чому газовий балончик ефективніший за електрошокер: Відповідь експерта

Універсальні прийоми самооборони, які здатні врятувати життя

 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

«Фургон з оркестром»: як рашистські паради та флешмоби формують потрібну кремлю психологію росіян?
Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Читати більше