Вигоріла із середини і пішла на дно із живим екіпажем: москва заборонила кораблям рятувати палаючу атомну субмарину

Загублений світ
Вигоріла із середини і пішла на дно із живим екіпажем: москва заборонила кораблям рятувати палаючу атомну субмарину
Поширити в соціальних мережах:

Екіпаж усіма силами намагався вручну заглушити ядерний відсік, проте…

У квітні 1970 року радянська бойова атомна субмарина К-8 з чотирма ядерними боєголовками на борту йшла через Біскайську затоку, у 100 км від Іспанії. У якийсь момент на підводному човні виникла пожежа і пошкодила обидва атомних реактори. Екіпаж усіма силами намагався вручну заглушити ядерний відсік, проте у них нічого не вийшло і судно піднялося на поверхню. На допомогу їй прийшли чотири цивільних човни. Та несподівано москва заборонила екіпажу залишати охоплений пожежею підводний човен!

Старпом корабля Харитон Лаптев, який прибув на допомогу екіпажу К-8, досі із жахом згадує, як радянська влада прирекла своїх підводників на мученицьку смерть:

«Наказу рятувати екіпаж не було. Москва з’ясувала стан човна і можливість його порятунку – не екіпажу, а човна! І можливість його транспортування, буксирування у район головної бази флоту».

Прибулі на порятунок кораблі впродовж доби безпорадно спостерігали, як ядерна субмарина вигорала із середини, після чого набрала води і пішла на дно разом із живими членами екіпажу. Тіла загиблих, як і смертоносні ядерні боєголовки, досі перебувають на морському дні, на глибині 4,5 тисячі метрів. А точні координати катастрофи донині зберігаються під грифом «цілком таємно».

Проте, це далеко не перша і не остання катастрофа за участю радянських підводних ядерних човнів, які влада цинічно приховувала, роблячи зі своїх моряків – безвісти зниклих зрадників Батьківщини. Шокуючі подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Кремль настільки боїться викрадених ним українських дітей, що створив окремий орган контролю над ними
Найдавніші скам'янілості Homo erectus, яким 2 млн років, знайшли у Кенії: що це означає для науки?
Найдавніші скам'янілості Homo erectus, яким 2 млн років, знайшли у Кенії: що це означає для науки?

Вони жили неподалік від стабільних водойм та відкритих середовищ, що свідчить…

За кадром детективів: як судмедекспертиза у кіно відрізняється від реальності?
В Туреччині знайшли рідкісний римський саркофаг зі знаком «мальтійського хреста»
Історії військових винаходів: мікрохвильовка розроблялася для військових цілей, але посіла своє місце на кухні
Читати більше