Від Запорозьких січей до затоплених селищ: історія Каховського водосховища

Загублений світ
Від Запорозьких січей до затоплених селищ: історія Каховського водосховища
Поширити в соціальних мережах:

Бульдозери знесли 90 мальовничих селищ, вік окремих із них сягав тисяч років...

Осінь 1950-го, в СРСР розпочинається комуністична будова століття - влада оголосила про створення найбільшого у світі водосховища. Впродовж пʼяти років було викопано 800 мільйонів кубометрів ґрунту, під водою опинилися тисячі гектарів заплавних луків та найродючіших земель. Бульдозери знесли 90 мальовничих селищ, вік окремих із них сягав тисяч років.

«Близько 40 тисяч людей було виселено саме під час будівництва Каховської ГЕС. Довженко, який власне знімав під час будівництва Каховської ГЕС фільм, брав інтерв’ю у місцевих мешканців. А вони нічого іншого крім прокльонів до цієї радянської влади не висловлювали», - розповідає Олег Криштопа, автор YouTube каналу під назвою «Історія для дорослих».

Вагома частина унікальної природної та культурної спадщини нашого народу була затоплена за наказом радянського вождя. Територія Каховського водосховища поглинула всі Запорозькі січі.

Однак радянська влада, захоплена ідеями гігантизму, прорахувалася. Через величезну площу випаровування Каховське водосховище постійно втрачало воду. Замість обіцяного моря комуністи створили найбільше у світі штучне болото. Але це було лише початком. Наш сьогоднішній ворог захопив станцію в перший же день повномасштабного вторгнення.

«Все розікрали: комп’ютери, оргтехніку, виносили чайники. Чайники виносили без підставок… і смішно, і злість брала. Що вони хотіли, то й робили», - згадує Олег Пащенко, директор Каховської ГЕС.

Працівники Каховської ГЕС були змушені пів року працювати в окупації, не маючи змоги залишити стратегічний об’єкт напризволяще. Водночас персоналу вдалося таємно вивезти робочу документацію, щоб вона не потрапила до рук ворога. Проте у жовтні 2022 року росіяни несподівано зупинили роботу ГЕС. Тоді ж вони замінували шлюзи та опори греблі, залишивши на дамбі два КамАЗа з вибухівкою.

Президент Зеленський ще у жовтні 2022 року закликав міжнародну спільноту скерувати на окуповану Каховську ГЕС міжнародних спостерігачів та українських фахівців. Світ не вірив, що москва наважиться на такий масштабний злочин. Адже дамби, греблі та атомні станції перебувають під захистом Женевської конвенції, яка забороняє руйнування подібних споруд під час війни. Щоб нагадати про це країні-терористу, президент України звернувся до керівників кремля. Але замість того, щоб схаменутися, російські окупанти перекрили шлюзи, наповнивши штучне море до краю, щоб підрив ГЕС завдав максимальних руйнувань. І це зрештою сталося...

Вода досягла навіть Херсона, що знаходиться за 60 км від ГЕС. На допомогу херсонцям одразу вирушили сотні рятувальників та волонтерів, які намагалися випередити стихію. З усієї України та з-за кордону прибували човни, рятувальне спорядження та генератори.

Але від потопу постраждали не лише десятки тисяч людей, вода затопила прадавні ліси у пониззі Дніпра, які були описані ще давньогрецьким істориком Геродотом.

«У нас там жило 3 види мишовидних гризунів, їх більше ніде немає на всій планеті. Є там рідкісна 3-сантиметрова красивезна оса, до речі, абсолютно безпечна для людини —Кольпа Клюге. Там в цей момент були птахи на гніздах. Всі ці кладки, там, десь яйця були, десь вже пташенята, все це змило. Теж загинули комахи, плазуни, певний час ще в морі чути було як кумкають жаби, це настільки було дико. Але вони всі загинули, тому що вони в солоній воді не живуть», - каже Олег Листопад, еколог.

Армія рашистів перевершила навіть жорсткий сталінський проєкт великого перетворення природи.

Невже це було метою ворога? Чому саме Каховська ГЕС стала ареною такого жорстокого злочину? Як могли подібні дії залишитися безкарними на міжнародному рівні? Дивись у відео «Загубленого світу» вже зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Читай також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Продають серця, кістки та очі українців Заходу: нові фейки рф про «чорну трансплантологію» в Україні
Русалки та гігантські соми, які виповзають на берег: нові свідчення мутантів Чорнобиля
Русалки та гігантські соми, які виповзають на берег: нові свідчення мутантів Чорнобиля

Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…

Немовля і двоє дітей в одній могилі: в кургані, віком 7600 років, знайшли ще один дитячий скелет
Немовля і двоє дітей в одній могилі: в кургані, віком 7600 років, знайшли ще один дитячий скелет

Сталося це під час розкопок кургану Домузтепе у південній Туреччині…

Таємна змова американських мільярдерів: чому насправді заборонили використання конопель?
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Рух»
Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Динамо» - «Рух»

7-й тур Української прем'єр-ліги…

Броня безсмертя: до V століття померлих правителів Китаю одягали в таємничий костюм з нефриту
Читати більше