Унікальні рештки та кривавий водоспад: топ-7 феноменів Антарктиди, які не зустрічаються більше ніде у світі

Загублений світ
Унікальні рештки та кривавий водоспад: топ-7 феноменів Антарктиди, які не зустрічаються більше ніде у світі
Поширити в соціальних мережах:

Антарктида – це надзвичайно цікавий та загадковий регіон…

Антарктида – найсухіше і найхолодніше місце на Землі і єдине, де діє Міжнародний договір, який забороняє будь-яку військову діяльність і накладає обмеження на видобуток ресурсів. Це зроблено для збереження природи Антарктиди та забезпечення наукового дослідження в цьому регіоні. Крім того, Антарктида – це земля феноменів, які не зустрічаються більше ніде у світі. Ось ТОП-7 з них:  

1 місце – Пайн Айленд або Льодовик Судного Дня

Це найнебезпечніший феномен на планеті, аде він тане швидше, ніж будь-який інший. Чи не щороку від нього відколюються гігантськи айсберги. У лютому 2022 року в океан рухнув шматок криги завбільшки з Одесу. Експерти НАСА на супутникових фото зафіксували глибокі тріщини, якими вкрився льодовик. Якщо Пайн Айленд повністю розтане, рівень води в океані підніметься на метр, а це означитиме затоплення міст на узбережжях усіх континентів.

2 місце – рештки динозаврів

На Антарктиді добре збереглися рештки ящерів, що жили на нашій планеті сотні мільйонів років тому, коли уся суша була об’єднана в один супер-континент. Вчені знайшли на крижаному континенті тонни кісток, зокрема й цілком невідомі види, такі як кріолофозавр (Cryolophosaurus).

3 місце – озеро Восток

Одне із найважливіших географічних відкриттів 21 сторіччя. Водойму, завбільшки з Байкал, знайшли під 4-кілометроим шаром криги поблизу полярної станції «Восток». Озеро було відрізано від світу щонайменше пів мільйона років. Без кисню, в умовах надвисокого тиску, еволюція там пішла цілком іншим шляхом. Тому науковці довгих сорок років бурять шлях до доісторичної води.

4 місце кривавий водоспад льодовика Тейлора

Про нього людство дізналось менше ста років тому. Здалеку широкий потік дійсно схожий на криваву рану або лаву. Його таємниця в тому, що глибоко під льодовиком є ізольоване солоне озеро з великим покладами заліза, оксиди якого і зафарбували воду. Ба більше – у воді знайшли безліч живих мікроорганізмів. Вчені припускають, схожі підземні озера населені бактеріями, можуть існувати на інших планетах і навіть на їхніх великих супутниках.

5 місце – біла імла

Цей феномен в Антарктиді дуже небезпечний – це ілюзія, коли у яскравий безхмарний день зникає лінія горизонту і відрізнити кригу від неба стає неможливо. Людина повністю втрачає орієнтацію. Ця аномалія у 1979 році коштувала життя 250 пасажирам та членам екіпажу літака Air New Zealand. Під час екскурсійного польоту пілот втратив орієнтацію і врізався у вулкан.

6 місце – марсіанський долини на Землі

Вони розташовані неподалік американської станції Мак-Мердо. Вітри тут дують зі швидкістю 320 км/год, температура ніколи не підіймається вище 0, а опадів не було, щонайменше, 8 мільйонів років. Тут вчені NASA випробовують марсоходи, адже погода в долинах найбільш приближена до природних умов Марса. А от для людей робота тут – випробування на межі життя і смерті.

7 місце – крижаний палець смерті або Брайникл

Одне із найзагадковіших явищ на планеті, про яке науковці дізналися лише у 2011 році. Крижаний сталактит опускається на крижане дно, знищуючи усе живе на шляху. На думку вчених, так замерзає струмінь дуже холодної та солоної води, що спускається з криги на поверхні. На щастя, його швидкість не перевищує 30 см/годину, тож загрожує він лише морським їжакам та зіркам.

Більше про Антарктиду дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Колишній офіцер Французького легіону під Луганськом випадково зафільмував постріл ворожого снайпера
Археолог-любитель знайшов у Шотландії 1000-літній перстень загадкового народу піктів
Русалки існують? Шокуюче відкриття в Ізраїлі!
Русалки існують? Шокуюче відкриття в Ізраїлі!

Сенсаційна історія трапилася у туристичному містечку Кір‘ят-Гат…

Як росія переписує історію на окупованих територіях: шкільна програма у лещатах пропаганди
Як росія переписує історію на окупованих територіях: шкільна програма у лещатах пропаганди

Дітей вчать за російськими підручниками, де подається спотворена історія…

Пілот СРСР потрапив у минуле і бачив, як будували піраміду Хеопса: розсекречені воєнні архіви подорожей у часі
Пілот СРСР потрапив у минуле і бачив, як будували піраміду Хеопса: розсекречені воєнні архіви подорожей у часі

Є численні свідчення, які можуть казати про випадки, пов’язані з цією темою…

Дослідники переписують історію: коли людина насправді вперше приручила коня?
Дослідники переписують історію: коли людина насправді вперше приручила коня?

Протягом багатьох років вчені розглядали різні теорії…

Читати більше