Українські весільні традиції: дотримуватися чи ні?

Загублений світ
Поширити в соціальних мережах:

Сьогодні рідко де збереглися справжні весільні традиції українського народу. Який український обряд є найсакральнішим? Та чому спеціалісти застерігають від бездумного наслідування традицій?

Найбільше українських весільних традицій дотримуються у Західній Україні. Де обряди розпочинаються із самого ранку. Вранці перед весіллям наречена прикрашає яскравими стрічками весільне дерево – гільце. Найчастіше – це сосна. Під час весілля гільце стоїть на столі молодих. А потім подружжя забирає його до своєї оселі. Вважається, що це дерево – чудодійний оберіг, який допомагає молодим скоріше завести дітей.

В каждом селе своя традиция. Кто-то рассказывал, что это символ новой семьи. Кто-то говорит, что это связь между богами и людьми.

Анна Демидова, креативний продюсер програми "Чотири весілля"

Сваха Наталія Гоголь вже 12 років видає українок заміж у різні куточки світу. Жінка каже, що більшість її клієнток привозять закордон українські обряди. Найсакральніший – весільний коровай.

Випікаючи цей сакральний хліб, ми закладаємо туди дуже багато важливої інформації. Ми з бабусею часто пекли короваї. Вона була хресною мамою багатьом сім’ям. І вона казала, що буде хороша сім’я, якщо коровай такий ладний, пишний.

Наталія Гоголь, професійна сваха

Експерти у весільних справах кажуть, що стародавні звичаї наших предків закладають код щасливого подружнього життя. Але лише тоді, коли ви правильно розумієте їх сакральний зміст. Сучасні молодята навіть не здогадуються, якими жахливими наслідками може обернутися найменша помилка у проведенні весільного обряду.

Організатор весіль Ірина Чимирис завжди застерігає наречених від бездумних наслідувань традицій.

Каждая традиция же имеет свой подтекст, свою конкретную историю возникновения. Время поменялось и на рушник стают далеко не девственницы, белое платье одевают девочки, которые могут и третий раз выходить замуж. Это вранье. Свадьба – это, как врата в новую жизнь. Свадьба не терпит вранья.

Ірина Чимирис, організатор весіль

На своє весілля Ірина не купувала рушник, а вишивала власноруч. Щоб зробити усе правильно, вона кілька місяців вивчала символіку візерунків. Кожен стібок на священному полотні має своє значення. Ці символи збереглися ще з язичництва. У ті давні часи рушник використовували як магічний оберіг молодого подружжя. Коли Іра випадково знайшла весільний рушник своїх батьків, не повірила власним очам.

Он был очень коротким – это символизирует короткую семейную жизнь. У них были вышиты то ли фиалки, то ли незабудки. Это прямо говорило – в семье будет смерть.

Ірина Чимирис, організатор весіль

Збіг це чи ні, та пророцтво, зашите у весільний рушник, збулося. Батько Ірини загинув.

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Солідарність Тайваню в українській боротьбі: історія самопожертви добровольця Джонатана Ценга
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС
«В хату корабель приплив»: масштаби руйнувань та відновлення після підриву росіянами Каховської ГЕС

Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...

Телеканал 2+2 транслюватиме матч «Дніпро-1» проти «Динамо»
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її
Міф про мову: росія йшла в Україну «захищати» російську мову, а натомість знищила її

Сьогодні лише 3% українців підтримує статус російської мови як другої офіційної…

Археологи розкопали 2100-річну могилу жінки, яку поховали на бронзовому ліжку і в золотому лавровому вінку
ДніпроГЕС у 1941 році підірвали не нацисти, а радянська влада: правда про трагедію, яка забрала сотні тисяч життів
Читати більше