Темні та жахливі таємниці радянського психіатричного насильства: злочинний інструмент проти інакодумців

Загублений світ
Темні та жахливі таємниці радянського психіатричного насильства: злочинний інструмент проти інакодумців
Поширити в соціальних мережах:

Московський професор для всіх дисидентів навіть вигадав унікальний діагноз…

«Тільки душевнохворі можуть бути незгодні зі світлими перспективами будівництва комунізму» - так казав перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов. Спершу можна подумати, що це звичайний  вираз, проте насправді в ньому закладена основа боротьби СРСР з інакодумцями. З 50-х років в Радянському Союзі активно використовувався садистський метод покарання незгодних з ідеологією режиму людей – каральна медицина.

Московський професор Андрій Сніжневський для всіх інакодумців вигадав унікальний діагноз, якого не існувало в медицині – «повільноплинна шизофренія». Комісії психіатрів ставила його сотням і тисячам дисидентів по всьому Радянському Союзі.

«Боротьба за правду, думки про реформи, релігійна галюцинація, наполегливість. Все це були симптоми «повільноплинної шизофренії». Треба зауважити, що подібні злочини тривають у росії і зараз. Таке часто використовують» , - розповів нідерландський радянознавець та правозахисник Роберт Ворен.

Лікування у радянській психічній лікарні вважалося в рази страшнішим за ув’язнення та концтабори.  

«По-перше, це відсутність терміну, ти ніколи не знаєш, коли вийдеш на волю – усе залежить від рішення КДБ. По-друге, це - знищення дозами нейролептиків, які давали людині аби зробити з неї мішок сміття. Дехто просто помирав у психлікарні. Також були тортури електрошоковою терапією без анестезії, побиття, насилля. Це просто було пекло на Землі», - згадує Роберт Ворен.

Яка роль у скасуванні такого «лікування» в Радянському Союзі зіграв Захід? Завдяки кому про такі варварськи методи боротьби з демократією в СРСР дізнався увесь світ? Хто такий лікар-психіатр Семен Глузман і чому він важливий для історії трансформації психіатрії від радянської до сучасної?

Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше