Радіаційні мутанти Чорнобиля

Загублений світ
Поширити в соціальних мережах:

Соми-вбивці, лось без голови, русалки та порося з людським обличчям… Мутації тварин у зоні відчуження довгий час вважалися вигадками. Проте останні докази свідчать про інше.

26 квітня 1986 року сталась найбільша техногенна катастрофа в історії людства – вибух на четвертому блоці ЧАЕС назавжди змінив життя сотень тисяч українців і перетворив величезну територію навколо у заражену радіацією зону відчуження.

Вже більше тридцяти років вона не придатна для життя. Попри це Чорнобиль – один з найпривабливіших туристичних об’єктів України. За статистикою, щодня у зоні відчуження буває близько 800 відвідувачів, і майже третина з них – іноземці.

Здавалося б, завдяки пресі і туристам про мертву зону відомо все. Але ні, виявляться, ця безлюдна територія ховає в собі ще безліч нерозгаданих таємниць, і одна з найбільших – мутації тварин. Довгий час це вважалося вигадками, однак останні фото- та відеодокази свідчать про інше. 

Цілюща сила радіації

Мутації тварин у зоні відчуження – часте явище. В об’єктиви місцевих жителів та туристів часто потрапляють то чотирилапі кури, то двоголові лошата, то чорнобильські соми зі ставка охолодження ЧАЕС, які значно перевищують людський зріст, а інколи вискакують з води на берег, полюючи на птахів.

У тварини і людини більше спільного, ніж здається

Свого часу тварин-мутантів з Чорнобиля збирав та досліджував генетик В’ячеслав Коновалов. У 7-х роках лабораторія, де він працював, почала проводити секретні воєнні експерименти на замовлення Міністерства оборони СРСР. Вчені-біологи опромінювали радіацією лабораторних тварин. Ці дослідження тримались у секреті, але після вибуху Чорнобиля В’ячеслав Коновалов зрозумів: тепер мутанти з’являтимуться не в лабораторіях, а в живій природі. Науковець не міг про це мовчати, тому звільнився та почав збирати мутації тварин у зоні відчуження. З часом квартира науковця перетворилась на єдиний у світі музей мутантів Чорнобиля. Та, на жаль, зрештою вчений законсервував свою колекцію та закопав у надійному місці. Згодом В’ячеслав Коновалов помер і забрав із собою таємницю про місце сховку унікальної колекції.

Хто переслідує сталкерів у зоні відчуження?

Тварини-мутанти потрапляють до інших регіонів України, там на них полюють мисливці, а люди вживають забруднене радіацією м'ясо й самі страждають від впливу генетичних мутацій. Останні прогнози вчених невтішні: ще понад 800 років генетичні трансформації будуть продовжуватися.

Ексклюзивно у Загубленому світі на 2+2 ви побачите покинуту лабораторію неподалік атомної станції. Це місце не входить до жодного туристичного маршруту. Колись ця лабораторія досліджувала вплив радіації на місцевих тварин, і деякі з жахливих зразків уражених риб залишились тут до сьогодні.

Більше цікавого дивіться у Загубленому Світі на 2+2!


Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра документального спецпроєкту «Спротив»
На телеканалі 2+2 прем’єра документального спецпроєкту «Спротив»

Про людей, які перебувають в окупації та чинять опір…

На телеканалі 2+2 трансляція матчу «Дніпро-1» - «Кривбас»
Реслінг-шоу Backlash France покажуть на Київстар ТБ у вільному доступі: коментуватимуть Бєлкін та Новак
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни

Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…

Динозаври в Україні: історична знахідка на Київщині змінює уявлення про наші прадавні території
Розкриття таємниці 300-річної муміфікованої русалки: вчені встановили походження цієї таємничої істоти
Читати більше