Пантеон слави для еліти Вермахту під Житомиром

Загублений світ
Поширити в соціальних мережах:

Селище Гуйва під Житомиром мало стати поселенням для еліти Вермахту. Саме на Житомирщині Гімлер озвучив план "Ост" найближчому оточенню. З цього моменту театр бойових дій на території України отримав новий сценарій.

Селище Гуйва на Житомирщині має свою особливість: тут зі згарища війни мало постати головне поселення Третього Рейху у Східній Європі. Елітна колонія для обраних, для вищої раси. Більше того, цей зловісний план майже втілили у життя.

На непримітному полі поблизу траси Житомир-Бердичів у минулому стояв будинок офіцерів. Збудований ще за радянських часів, а у 1941 році, захоплена солдатами Вермахту, будівля стала штабом німецького військового командування.

Поряд була зведена польова ставка другої людини у нацистській Німеччині – рейхсфюрера Генріха Гімлера. Саме тут відбулася низка дуже важливих подій. 1942 року Гімлер озвучив генеральний план "Ост" найближчому оточенню.

Літо 1941 року практично без опору з боку радянської армії німецькі солдати за декілька місяців захоплюють практично усю Прибалтику, Білорусь, Україну. На нашу землю разом із солдатами Вермахту приходить і Аненербе.

  • Аненербе – організація, створена для вивчення традицій, історії та спадку германської раси. Заснована 1 липня 1935 року Генріхом Гіммлером, Германом Віртом та Вальтером Дарре. З січня 1939 року входила до складу СС. Початковою метою товариства Аненербе був пошук доказів теорії расових переваг німців шляхом історичних, антропологічних та археологічних досліджень. Більша частина досліджень Аненербе пов'язана з окультизмом. За повідомленнями журналу «Музеї України» в окупованій Україні діяло 7 зондеркоманд Аненербе. Зокрема в Криму передбачалося створити Кримські колонії Gotengau, або «гот район» – назва на честь кримських готів, які оселилися там і, як вважалося, були арійськими предками німців.

На Житомирщині також планували збудувати пантеон слави для високих чинів нацистської Німеччини. Засновник Аненербе Генріх Гімлер був впевнений, полеглі есесівці поховані саме на цьому місці послужать на благо Третього Рейху і на тому світі. Те, як німецьке кладовище виглядає сьогодні, – вже повоєнний проект. Тут захоронили тіла убитих німецьких солдатів. Те, що планували нацисти було куди грандіозніше. Спочивати тут могли тільки обрані. Ідею навіть почали втілювати у життя: коли десь на східному фронті гинули високопоставлені нацисти, їх перевозили для поховання сюди.

Одним із таких був генерал Теодор Ейке. Батько концтаборів, командувач дивізії "Мертва голова", одного із найлютіших і найбільш жорстоких нацистських угруповань. Ейке вбили під Харковом. Рейхсфюрер Гімлер наказав перевезти останки на Житомирщину у Хегевальд, що у перекладі з німецької – заповідний ліс. Чому Гімлер так серйозно ставився до цього місця? За однією із версій, ця місцевість має особливі містичні властивості. Адже тисячі років тому тут під Житомиром розміщувалося давнє язичницьке капище. Храм, у якому наші предки молилися своїм богам та приносили їм жертву. Ймовірно, нацисти прагнули отримати силу цього місця. Саме тому поховання у такому місці відгравало для них важливу роль.

Є свідчення, що на древніх германських кладовищах адепти Аненербе проводили обряди та навіть радили жінкам вагітніти на могилах визначних людей. Казали, що так їхні душі могли повернутися, вселившись у дітей. Ймовірно, що у Хегевальді справжні арійці також змогли б переродитися. Принаймні так думали нацисти.

Більше цікавого дивіться у Загубленому Світі на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра документального спецпроєкту «Спротив»
На телеканалі 2+2 прем’єра документального спецпроєкту «Спротив»

Про людей, які перебувають в окупації та чинять опір…

На телеканалі 2+2 трансляція матчу «Дніпро-1» - «Кривбас»
Реслінг-шоу Backlash France покажуть на Київстар ТБ у вільному доступі: коментуватимуть Бєлкін та Новак
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни
«Загублений світ»: вражаючі рекорди українців під час війни

Про тих, хто своїми здобутками та жагою до перемоги щодня підвищують статус України…

Динозаври в Україні: історична знахідка на Київщині змінює уявлення про наші прадавні території
Розкриття таємниці 300-річної муміфікованої русалки: вчені встановили походження цієї таємничої істоти
Читати більше