Глутамат натрію: шкідливо чи ні?

Загублений світ
Поширити в соціальних мережах:

Нас обманюють виробники продуктів. Вони роблять їжу смачнішою, ніж вона є насправді. І часто ви дуже помиляєтеся, якщо думаєте, що їсте справжні продукти.

Додаток, який є майже у всіх продуктах, – глутамінова кислота, або підсилювач смаку. Винайшов його ще 110 років тому японський хімік Кікунае Ікеда. Він назвав новий смак – умамі, що з японської перекладається як "апетитний".

Їжу штучно роблять смачнішою, ніж вона є насправді. Різноманітні ароматизатори надають їй геть чужого смаку. Більшість смаків створюють парфумери. Десятки експериментів із дегустаторами довели, людина вже не здатна справжній смак від штучного. Якщо зав’язати очі, то сливове пюре з яблучним ароматизатором, буде смакувати вам як яблучне і навпаки.

Ковбасу вже сотню років не виробляють без підсилювачу смаку, того самого загадкового умамі. Інакше вона, наповнена задля збільшення об’єму соєю, геть не смачна.

Глутамат натрію – це така дуже поширена назва, яку практично кожна людина чула. І люди розділилися на два табори: одні вважають, що це дуже шкідливо, від нього виникає ожиріння, сліпота, рак, аутизм, величезна кількість захворювань; інші люди просто махають на це рукою, адже ми живемо у 21 сторіччі і уся їжа перероблена.

Оксана Скиталінська, дієтолог

Суперечки про шкоду чи користь глутамату натрію не вщухають уже багато років. У кожного є свої аргументи. Противники підсилювача смаку кажуть, що добавка Е 621 має токсичні властивості, які вражають мозок. А ще вона викликає залежність.

Цей підсилювач смаку призводить до того, що смакові рецептори на нашому язиці починають вимагати дедалі інтенсивніше забарвленої їжі. Це призводить до того, що організм отримує не співмірне зі своїми можливостями навантаження.

Лариса Бойченко, дієтолог

Натомість прихильники глутамату впевнені, він необхідний людині не менше, ніж кисень. 

Глутамату натрію потребує наша нервова система набагато більше, ніж інших нейромедіаторів. 

Оксана Скиталінська, дієтолог

Правда, як завжди, десь посередині. Справа не у продукті, а у дозуванні. Майже уся їжа у супермаркеті містить Е621. Дієтологи застерігають, ці продукти можна їсти, але не частіше, ніж два рази на тиждень. 

Більше цікавого дивіться у Загубленому Світі на 2+2. 

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Очевидець розповів про таємничу появу «лісової людини» на Міжнародному симпозіумі науковців
Читати більше