Cупер-відвертий купальник «бікіні» назвали на честь атола, де 12 років США випробовували найпотужнішу ядерну зброю

Загублений світ
Cупер-відвертий купальник «бікіні» назвали на честь атола, де 12 років США випробовували найпотужнішу ядерну зброю
Поширити в соціальних мережах:

Понад півтори сотні мешканців острова евакуювали…

Загублені у Тихому океані тропічні Маршалові Острови неабияк популярні серед любителів екзотичного відпочинку. Один із їхніх атолів – Бікіні – 1946 року американські військові обрали для випробування ядерної зброї. Понад півтори сотні мешканців острова евакуювали за умови, що скоро вони повернуться додому. Але військові недооцінили потужність вибуху – мільйони тонн коралів, піску та решти морських мешканців злетіли у повітря. Повертатися на атол було смертельно небезпечно і тому США вирішили перетворити його на постійний полігон.

За 12 років там випробували понад 60 бомб. Одна з них – воднева Браво – була потужніша за скинуту на Хіросіму. Військові святкували успіх, а американські дизайнери підхопили цю чудову новину і щойно створений супер-відвертий купальний костюм назвали за іменем атола – Бікіні! Він спричинив ефект вибуху бомби у модному світі.

А от самому атолу пощастило менше – з лиця Землі зникли три острови, у центрі Бікіні з’явився трикілометровий кратер, а океанічне дно перетворилося на місячний пейзаж. За 60 років після випробувань рівень радіації на Маршалових Островах залишається одним із найвищих на планеті, подекуди у сотні разів перевершуючи Чорнобиль та Фукусіму. Вчені визнали забруднення незворотнім, тож наразі про повернення острів’ян не йдеться. Джерела води отруйні, а повітря насичене радіоактивними ізотопами.

Втім існування без людей пішло на користь природі. Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Поширити в соціальних мережах:

Останні новини

Дивись матч «Динамо» - «Полісся» на телеканалі 2+2
На телеканалі 2+2 прем’єра міні-серіалу «Переслідуючи вогонь»
Ані пастки, ані кулі його не беруть: африканські дикуни приносять людські жертви річковому чудовиську
Жадають людської крові: вчені виявили небезпечні бактерії-«вампіри»
Здатен пропалити метал: «Укроборонпром» розробив унікальний «олівець» для розміновування
Підступність інформаційної війни: як російські пропагандисти впливають на наше фізичне здоров'я?
Читати більше